عناوین مهم
سندروم تونل کارپال وضعیتی است که طی آن عصب میانی مچ دست در بین تونل کارپال گیر کرده و فشرده می شود. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران سندروم تونل کارپال منجر به عوارض شدید در دست شده و مشکلات و درد زیادی در فعالیت های حسی و حرکتی انگشتان و کفت دست ایجاد می کند که در صورت عدم درمان عوارض آن تا شانه و گردن نیز گسترش می یابند.
سندروم تونل کارپال چیست؟
آنچه به نام سندروم تونل کارپال CTS شناخته می شود ناشی از وضعیتی طبی است که در آن عصب مادیان (میانی) که از ساعد به کف دست می رود تحت فشار قرار گیرد. تونل کارپال که یک مسیر سفت از لیگامنت و استخوان در درون ساعد است، مجرای عبور عصب مدیان و تاندون ها انگشت ها می باشد. به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران واقع در ساختمان پزشکان آریا عصب میانی مسئول احساس کف دست و انگشتان و نیز کنترل عضلات کوچک حرکات انگشتان می باشد.
علائم سندروم تونل کارپال چیست؟
علایم سندرم تونل کارپال معمولاً به تدریج آغاز می شوند. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران سندروم تونل کارپال ابتدا خود را با بی حسی و گز گز مکرر انگشتان به خصوص انگشت های شست، اشاره و میانی نشان می دهد. برخی بیماران حتی احساس می کنند انگشتانشان متورم شده است، در حالی که واقعاً هیچ تورمی مشاهده نمی شود. علایم ابتدا شب هنگام خواب رخ داده و ابتدا در دست غالب ظاهر می شوند.
تشخیص سندروم تونل کارپال
برای تشخیص سندروم تونل کارپال معاینه دستان، بازوها، شانه و گردن گام نخست هستند. به گفته دکتر محمد صمدیان جراح مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران واقع در ساختمان پزشکان آریا لازم است پیش از تشخیص سندروم تونل کارپال تمامی موارد احتمال آسیب به دستگاه عصبی، ستون فقرات، نخاع و گردن مورد بررسی قرار بگیرند. تصویربرداری CT اسکن و MRI برای بررسی شکستگی، آرتروز و ضایعات عصبی احتمالی دیگر ضروری هستند. تست های تینل، فالن، و ارزیابی فعالیت الکتریکی اعصاب و عضلات دست بخش دیگر معاینات تشخیصی هستند.
پیشگیری از سندروم تونل کارپال
برای پیشگیری از سندروم تونل کارپال در گام نخست رعایت اصول ارگونومی لازمند. به این معنا که مبلمان و تجهیزات اداری به ویژه ابزارهای نوشتن، کیبورد، و ماوس طوری باشند که به مچ دست فشار وارد نکنند. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، عامل مهم دیگر داشتن تمرینات مداوم تقویت مچ دست در بازه های زمانی منظم، استراحت دادن به دستان حین کار و حفظ حالت درست مچ دست می باشد.
ورزش برای سندروم تونل کارپال
یکی از بهترین راه های درمان سندروم تونل کارپال ورزش است. به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران واقع در ساختمان پزشکان آریا تمرینات ورزشی برای تقویت عضلات دست منجر به سفت شدن لیگامنت دست و برداشته شدن فشار از روی عصب دست می شوند. ورزش دست برای سندروم تونل کارپال شامل دو دسته تمرینات کششی و نیز تمرینات قدرتی هستند. برای دریافت بهترین تمرینات لازم است به متخصص کاردرمانی و یا فیزیوتراپیست مراجعه فرمایید.
دارو برای سندروم تونل کارپال
در برخی اوقات برای تسکین درد و تورم سندروم تونل کارپال از دارو استتفاده می شود. داروهای غیراستروئیدی همچون آپیرین، ایبوپروفن، و سایر مسکن ها می توانند به کاهش درد کمک کند. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران داروهای کورتیکواستروئیدی نظیر پردنیزول یا لیدوکائین نیز می توانند به طور مستقیم به مچ دست تزریق شوند تا فشار وارد بر عصب مادیان را در افرادی که دارای سندروم تونل کارپال خفیف یا گذرا هستند، تسکین دهند.
جراحی سندروم تونل کارپال
جراحی سندروم تونل کارپال یکی از رایج ترین جراحی های در ایالات متحده امریکا است. به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران واقع در ساختمان پزشکان آریا این جراحی شامل ایجاد برش در لیگامنت های اطراف عصب مادیان برای کاهش فشار بر این عصب می باشد. این جراحی معمولاً با بی حسی موضعی صورت گرفته و به عنوان یک جراحی سرپایی است، به این معنا که نیازی به بستری ندارد. به طور معمول هم لازم است جراحی سندروم تونل کارپال روی هر دو دست صورت گیرد که امروزه با تکنیک های لیزر و نورو آندوسکوپی این جراحی های با دقت بالا به صورت جراحی بسته انجام می شوند.
عوارض بعد از عمل سندروم تونل کارپال
عمل سندروم تونل کارپال همچون تمامی عمل های جراحی دارای عوارض عمومی است که مهمترین آنها خونریزی، درد، و التهاب در محل جراحی است که معمولاً طی چند روز برطرف می شوند. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران بهبود درد و عوارض سندروم تونل کارپال شما بستگی به میزان و مدت زمانی دارد که عصب دست شما تحت فشار بوده است. با مصرف داروهای مسکن این درد و تورم در محل جراحی به سرعت برطرف شده و به زودی می توانید به فعالیت و روال کار عادی زندگی خود بازگردید.
مراقبت بعد از عمل سندروم تونل کارپال
بعد از عمل سندروم تونل کارپال، دست و مچ شما را بند پیچی کرده و درون آتل قرار می دهند. به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران واقع در ساختمان پزشکان آریا، لازم است شما این بانداژ و آتل را حداقل به مدت 2 هفته داشته باشید. از چند روز بعد عمل سندروم تونل کارپال لازم است انگشتان خود را حرکت دهید تا از خشک شدن عضلات و تحلیل رفتن آنها جلوگیری شود. بهتر است برای بهبودی سریعتر، از توانبخشی فیزیوتراپی و کاردرمانی بهره بگیرید.
مشاوره رایگان و رزرو نوبت