عناوین مهم
مولتیپل اسکلروزیس (Multiple Sclerosis)، ام اس یا به اختصار MS یک بیماری سیستم عصبی مرکزی است که علائم خاصی را در سراسر بدن ایجاد میکند. کلمه اسکلروز به معنای سخت شدن پاتولوژیک بافت است. ضایعات ناشی از ام اس و در نتیجه اختلال در تکانههای عصبی در سراسر بدن، بیشتر علائم مرتبط با مولتیپل اسکلروزیس را ایجاد میکنند.
در بیماری MS به علت تحت تاثیر قرارگرفتن سیستم عصبی مرکزی عملکرد مغز و نخاع دستخوش تغییر میشود. علائم این بیماری زمانی بروز میکند که سیستم ایمنی بدن به اشتباه رشتههای عصبی و غلاف میلین (مادهای تشکیل شده از چربی که رشتههای عصبی سالم را احاطه کرده است) را مورد هدف قرار میدهد.
برای درک بهتر درمان ام اس ابتدا باید چهار نوع مولتیپل اسکلروزیس شناخته شده را بشناسید:
MS نوعی بیماری با علائم غیرقابل پیشبینی است که شدت آن میتواند در افراد مختلف متفاوت باشد. در حالی که بعضی افراد دچار خستگی و بیحسی هستند، در موارد شدید علائم اولیه ام اس میتواند باعث فلج شدن، کاهش بینایی و کاهش عملکرد مغز شود.
اختلال بینایی یکی از شایعترین علائم MS است. التهاب روی عصب بینایی تاثیر گذاشته و بینایی مرکزی را مختل میکند. این میتواند باعث تاری دید، دوبینی یا از بین رفتن بینایی شود.
ممکن است فورا متوجه مشکلات بینایی نشوید، چون تخریب دید شفاف میتواند به کندی صورت بگیرد. گاهی اوقات، کاهش بینایی با احساس درد هنگام نگاه کردن به سمت بالا یا طرفین همراه است. روشهای مختلفی برای مقابله با تغییرات بینایی مربوط به ام اس وجود دارد.
MS یا بیماری مالتیپل اسکلروزیس بر اعصاب مغز و نخاع (مرکز پیام بدن) تاثیر میگذارد. این بدان معنی است که میتواند سیگنالهای متناقض را به سراسر بدن ارسال کند. بعضی اوقات، هیچ سیگنالی ارسال نمیشود که این امر باعث بیحسی میشود.
احساس سوزن سوزن شدن و بیحسی یکی از شایعترین علائم هشداردهنده ام اس است. معمولا در افراد مبتلا به بیماری مالتیپل اسکلروزیس بیحسی در صورت، بازوها، پاها و انگشتها رخ میدهد.
درد مزمن و اسپاسم عضلانی غیر ارادی نیز در ام اس وجود دارد. طبق بررسیهای انجمن ملی ام اس، مطالعهای نشان داده است كه نیمی از افراد مبتلا به ام اس از درد مزمن رنج میبرند.
سفتی عضلانی یا اسپاسم هم شایع است. ممکن است سفتی عضلات و همچنین حرکات غیرقابل کنترل و دردناک اندامها را تجربه کنید. بیشتر اوقات پاها تحت تاثیر قرار میگیرند، اما احتمال وقوع کمردرد هم وجود دارد.
خستگی و ضعف در مراحل اولیه بیماری ام اس تقریبا در 80 درصد بیماران دیده میشود. این خستگی مزمن بر اثر تخریب اعصاب موجود در ستون فقرات ایجاد میشود. معمولا خستگی به طور ناگهانی ظاهر میشود و برای چند هفته باقی میماند. ضعف در ابتدا بیشتر پاها را تحت تاثیر قرار میدهد.
سرگیجه و اختلال در حفظ هماهنگی و تعادل میتواند تحرک فرد مبتلا به ام اس را کاهش دهد. افراد مبتلا به ام اس غالبا احساس سبكی سر و سرگیجه دارند، گویی محیط اطرافشان در حال چرخش است. این علامت اغلب هنگام ایستادن بروز میکند.
مثانه ناكارآمد علامت دیگری است كه تقریبا 80 درصدمبتلایان به ام اس را درگیر میكند. این علامت میتواند شامل تکرر ادرار، افزایش شدید ادرار یا ناتوانی در نگه داشتن ادرار باشد. غالبا علائم مرتبط با ادرار قابل کنترل هستند. گاهی اوقات، افراد مبتلا به ام اس دچار یبوست و اسهال میشوند یا کنترل روده خود را از دست میدهند.
بیماری ام اس میتواند در برانگیختگی جنسی افراد مبتلا ایجاد مشکل کند، چون از سیستم عصبی مرکزی شروع میشود.
در حدود نیمی از مبتلایان به بیماری ام اس در عملکرد شناختی خود دچار نوعی مشکل میشوند که شامل موارد زیر است:
افسردگی عمده در بین مبتلایان به ام اس شایع است. استرس ام اس همچنین میتواند باعث تحریکپذیری، نوسانات خلقی و وضعیتی به نام بیثباتی عاطفی شود که شامل دورههایی از گریه و خنده غیرقابل کنترل است.
برخی از علائم اماس در زنان شامل موارد زیر است:
در حال حاضر آزمایش اختصاصی برای تشخیص مالتیپل اسکلروزیس (MS) وجود ندارد. تشخیص این بیماری معمولاً از طریق رد کردن سایر بیماریهای دارای علائم مشابه ام اس صورت میگیرد. به این رویه «تشخیص افتراقی» گفته میشود. پزشک معالج این فرایند را با بررسی سابقه پزشکی، معاینه کامل بیمار و انجام بررسیهای زیر آغاز میکند: