عناوین مهم
تومورهای غدد بزاقی رشد سلول هایی هستند که از غدد بزاقی شروع می شوند. تومورهای غدد بزاقی نادر هستند.غدد بزاقی بزاق تولید می کنند. بزاق به هضم غذا کمک می کند، دهان را مرطوب نگه می دارد و از دندان های سالم حمایت می کند. سه جفت غدد بزاقی اصلی در زیر و پشت فک وجود دارد. این غدد شامل : پاروتید ( parotid ) ، زیر زبانی و زیر فکی هستند. بسیاری از غدد بزاقی ریز دیگر در لب ها، داخل گونه ها و در سراسر دهان و گلو قرار دارند. تومورهای غدد بزاقی می توانند در هر غده بزاقی رخ دهند. بیشتر تومورهای غدد بزاقی در غده پاروتید رخ می دهد. از این میان، بیشتر آنها سرطانی نیستند. از هر پنج تومور غده پاروتید، به طور متوسط، تنها یک مورد سرطانی است.
تومور غدد بزاقی چیست؟
تومورهای غدد بزاقی سلولهای غیرطبیعی هستند که در غده بزاقی یا در لولههایی که غدد را تخلیه میکنند رشد میکنند. تومورهای غدد بزاقی می توانند غیر سرطانی (خوش خیم) یا سرطانی (بدخیم) باشند. اگرچه بیشتر تومورهای غدد بزاقی خوش خیم هستند، برخی بدخیم هستند. همچنین در صورت عدم درمان، ممکن است تومورهای خوش خیم به مرور زمان بدخیم شوند. تومورهای بدخیم غدد بزاقی نسبتاً نادر هستند و تنها 6 درصد از سرطان های سر و گردن را تشکیل می دهند. شایع ترین نوع تومور غدد بزاقی (80% از تمام تومورهای غدد بزاقی) یک تومور خوش خیم با رشد آهسته در غده پاروتید است. تومورهای جزئی غدد بزاقی نادر هستند.
علائم تومور غدد بزاقی
علائم و نشانه های تومور غدد بزاقی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
توده یا تورم روی یا نزدیک فک یا در گردن یا دهان.
ضعف عضلانی در یک طرف صورت.
بی حسی در بخشی از صورت.
درد مداوم در نزدیکی غده بزاقی.
مشکل در باز کردن گسترده دهان.
مشکل در بلع.
تورم سفت و معمولا بدون درد در یکی از غدد بزاقی (در جلوی گوش، زیر چانه یا در کف دهان). تورم می تواند با سرعت های متفاوتی بسته به علت زمینه ای پیشرفت کند. تورم آهسته معمولا نشان دهنده یک تومور خوش خیم است، در حالی که تورم سریع به احتمال زیاد نشان دهنده یک تومور بدخیم یا عفونت است.
مشکل در حرکت یک طرف صورت که به عنوان فلج عصب صورت شناخته می شود. این می تواند نشانه یک تومور بدخیم و پیشرفته، در درجه اول در غده پاروتید باشد.
انواع تومورهای غدد بزاقی
انواع مختلفی از تومورهای غدد بزاقی وجود دارد. تومورهای غدد بزاقی بر اساس نوع سلول های درگیر در تومورها طبقه بندی می شوند. دانستن نوع تومور غدد بزاقی به تیم مراقبت های بهداشتی شما کمک می کند تا تصمیم بگیرند که کدام گزینه های درمانی برای شما بهترین هستند.
انواع تومورهای غدد بزاقی که سرطانی نیستند عبارتند از:
Pleomorphic adenoma
Basal cell adenoma
Canalicular adenoma
Oncocytoma
Warthin tumor
انواع تومورهای سرطانی غدد بزاقی عبارتند از:
Acinic cell carcinoma
Adenocarcinoma
Adenoid cystic carcinoma
Clear cell carcinoma
Malignant mixed tumor ( تومور مختلط بدخیم )
Mucoepidermoid carcinoma
Oncocytic carcinoma
Polymorphous low-grade adenocarcinoma ( آدنوکارسینوم چند شکلی با درجه پایین )
Salivary duct carcinoma
Squamous cell carcinoma ( سرطان سلول سنگفرشی )
معاینات و آزمایشات برای تشخیص تومورهای غدد بزاقی
معاینه توسط یک متخصص مراقبت های بهداشتی یا دندانپزشک ممکن است غده بزاقی بزرگتر از حد طبیعی را نشان دهد که معمولاً یکی از غدد بناگوشی است که نشان دهنده وجود تومور است. بسیاری از بیمارانی که به دنبال تشخیص تورم غدد بزاقی خود هستند، اغلب می ترسند که سرطان باشد.
آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
عکسبرداری با اشعه ایکس از غده بزاقی (به نام سیالوگرام ( sialogram ) ) برای جستجوی تومور
سونوگرافی، سی تی اسکن یا ام آر آی برای تأیید وجود رشد و مشاهده اینکه آیا تومور به غدد لنفاوی گردن گسترش یافته است یا خیر.
بیوپسی ( biopsy ) غدد بزاقی یا آسپیراسیون ( aspiration ) با سوزن ظریف برای تعیین خوش خیم یا بدخیم بودن تومور
سیالندوسکوپی ( Sialendoscopy ) ، یک روش سرپایی با حداقل تهاجم است که برای شناسایی تومورهای کوچک استفاده می شود که در غیر این صورت ممکن است مورد توجه قرار نگیرند و به سرطان در مراحل بعدی پیشرفت کنند.
درمان تومورهای غدد بزاقی
اگر تومور خوش خیم دارید، پزشک ممکن است برای جلوگیری از بدخیم شدن آن در طول زمان، برداشتن آن را با جراحی توصیه کند. یک تومور خوش خیم در غده پاروتید را می توان با استفاده از یک روش جراحی به نام پاروتیدکتومی ( parotidectomy) سطحی جزئی برداشت.
برای تومورهای سرطانی غدد بزاقی، درمان توسط تیمی از متخصصان مغز و اعصاب شناخته شده باید انجام شود. جراحی شکل اصلی درمان برای از بین بردن تومورهای بدخیم است. تومورهای بدخیم کوچک یا متوسط ممکن است با استفاده از پاروتیدکتومی سطحی جزئی برداشته شوند، اما اکثر آنها نیاز به جراحی گسترده تری بر اساس محل آنها دارند. اگر بیماری به خارج از غدد بزاقی گسترش یافته باشد، میتوان با استفاده از پرتودرمانی یا شیمیدرمانی همراه با جراحی انجام داد.
سیالندوسکوپی همچنین می تواند برای کمک به بازسازی یا محافظت از مجاری غدد پاروتید و زیر فکی در نزدیکی محل برداشتن تومور استفاده شود.