عناوین مهم
سندروم مویا مویا یک بیماری مزمن پیش رونده است که عروق مغزی را درگیر می کند. افراد دارای بیماری مویا مویا دچار تنگی مویرگ های مغزی می شوند که به تدریج منجر به انسداد آنها، سکته مغزی ایسکمیک، سکته مغزی هموراژیک، و تشنج می شود. به گفته دکتر محمد صمدیان بهترین جراح مغز و اعصاب دانشگاه شهید بشهتی تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران این بیماری هم در اطفال و هم در افراد میانسال رواج داشته و در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع منجر به ضایعات جدی مغزی و تهدید کننده زندگی فرد خواهد شد. در صورت مشاهده علایم و عوارض بیماری مویا مویا لازم است هر چه سریعتر برای تشخیص و درمان مناسب به متخصصان برتر جراحی مغز و اعصاب مراجعه بفرمایید.
بیماری مویا مویا
آنژیوپاتی مغزی مویا مویا که به آن سندروم مویا مویا یا بیماری مویا مویا نیز می گویند، یک وضعیت طبی ناشی از گرفتگی سرخرگ های مغزی است. در این وضعیت مغز برای جبران کاهش خون اقدام به ایجاد شبکه عروقی جایگزین در قاعده جمجمه می نماید. به گفته دکتر محمد صمدیان به عنوان جراح مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران واقع در ساختمان پزشکان آریا شکل این شبکه جایگزین مویرگی در آنژیوگرافی شبیه یک حلقه دود است که در ژاپنی به آن مویا مویا گفته می شود.
در بیماری مویا مویا، آنژیوپاتی مویا مویا ایزوله، اولیه و به صورت دو طرفه می باشد. در سندروم مویا مویا، آنژیوپاتی مویا مویا همراه با سایر تظاهرات بالینی و عصبی است که ممکن است ارثی یا اکتسابی باشند. آنژیوپاتی مویا مویا ریسک بروز ضایعات مغزی از نوع ایسکمیک و هموراژیک را به شدت افزایش می دهد.
آنژیوپاتی مویا مویا یک بیماری پیش رونده و مزمن است. در این بیماری سرخرگ های اصلی مغزی به تدریج دچار استنوز شده و یا بسته می شوند. یکی از نشانه های اولیه این بیماری حملات گذرای ایسکمیک (TIA) هستند که غالب اوقات بعدها به یک سکته مغزی ایسکمیک تمام عیار بدل خواهند شد.
علت سندروم مویا مویا
طبق بررسی های صورت گرفته تا کنون علت دقیق سندروم مویا مویا شناخته نشده است. اما به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بشهتی تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، مشخص شده است که آنژیوپاتی مغزی مویا مویا ممکن است به صورت اولیه و ایزوله با علت ژنتیک و یا همراه با طیفی از بیماری های مختلف مغزی باشد. احتمال دارد آسیب های عروقی مویا مویا در حقیقت نشانگر مرحله آخر از مجموعه ای از بیماری های دیگر مغزی باشند. در حدود 10 درصد از موارد بیماری مویا مویا ژنتیکی است. همچنین مشخص شده است که در بزرگسالان در 70 درصد موارد بیماری مویا مویا حالتی وراثتی و خانوادگی دارد.
علائم و نشانه های سندروم مویا مویا
با وجودی که سندروم مویا مویا می تواند در هر سنی رخ دهد اما دو قله رخداد این بیماری یکی بین سن 5 تا 10 سالگی و دیگر در سنین بین 30 تا 50 سالگی هستند. به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران واقع در ساختمان پزشکان آریا علایم سندروم مویا مویا در کودکان ممکن است طیف وسیعی از علایم را نشان دهند اما عمدتاً نشانه های زیر را دارند:
سکته | تشنج |
حمله گذاری ایسکمیک | حرکات غیر ارادی |
سردرد | تاخیر رشدی پیش رونده |
علایم بیماری مویای در بزرگسالان به صورت علایم ایسکمی مغزی است. بزرگسالان بیش از کودکان ممکن است دچار خونریزی مغزی ناشی از پاره شدن مویرگ های حاصل سندروم مویا مویا شوند که دلیل آن بالاتر بودن فشار خون در بزرگسالان نسبت به کودکان است.
تشخیص سندروم مویا مویا
به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بشهتی تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، در صورتی که جراح مغز و اعصاب احتمال وجود سندروم مویا مویا را بدهد روش های تشخیصی زیر لازم الاجرا هستند:
آرتریوگرافی مغزی:
با استفاده از یک لوله باریک به نام کاتتر ماده حاجب به جریان خون تزریق شده و با استفاده از تصویربرداری اشعه ایکس به بررسی میزان گرفتگی و نقشه برداری از عروق مغزی پرداخته می شود.
آنژیوگرافی تشدید مغناطیسی (MRA):
در این روش با استفاده از سیستم های تشدید مغناطیسی مشابه با تصویربرداری مغزی MRI به بررسی وضعیت سرخرگ های مغزی شما اقدام می شود.
تصویربرداری اسکن MRI:
در تصویربرداری MRI سر درون یک میدان مغناطیسی قرار گرفته و تقاطع آن میدان با امواج رادیویی تصاویری دقیق و واضح از ساختارهای درونی مغز و وضعیت جریان خونی درون سر شما ایجاد می نماید.
درمان سندروم مویا مویا
در صورتی که سندروم مویا مویا تشخیص داده نشود، به طور معمول فرد به دلیل سکته مغزی و یا خونریزی مغزی به اورژانس مراجعه می نماید. در این مرحله درمان شامل کنترل سکته مغزی و خونریزی مغزی و محدود سازی و تخلیه ضایعات از مغز می باشد. در گام بعدی به درمان سندروم مویا مویا پرداخته خواهد شد. به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران واقع در ساختمان پزشکان آریا در صورتی که تشخیص سندروم مویا مویا دریافت نمایید، در گام نخست برای شما داروهای زیر تجویز خواهند شد:
آسپیرین | داروهای ضد لخته خون |
داروهای ضد تشنج | مسدود کننده های کانال کلسیم |
داروهای تجویز شده برای بیمای یا سندروم مویا مویا نمی توانند جلوی تنگ شدن رگ ها را بگیرند، به همین دلیل بیماری مویا مویا طی زمان بدتر می شود. در طی زمان بهترین گزینه برای درمان سندروم و یا بیماری آنژیوپاتی مغزی مویا مویا ممکن است جراحی مغز باشد که به صورت بایپس صورت می گیرد. جراحی بایپس مغزی طی مراحل زیر انجام می شود.
- بایپس سرخرگ های مسدود شده با استفاده از سرخرگ های سالم پوست سر
- تغییر جهت خون به سمت نواحی آسیب دیده
- باز کردن عروق خونی تنگ شده
مشاوره رایگان و رزرو نوبت