عناوین مهم
دوبینی چشم هنگامی است که شما به یک شیء نگاه می کنید اما دو تصویر از آن را می بینید. دوبینی ممکن است در یک چشم یا هر دو چشم ایجاد شود. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران دوبینی یکی از علایم انواع آسیب ها و تومورهای مغزی است. بنابراین، لازم است در صورت بروز دوبینی چشم حتماً چشم پزشک و جراح مغز و اعصاب مراجعه فرمایید. بهترین شیوه درمان دوبینی چشم، شناسایی علت ایجاد ان و درمان آن است. شیوه های درمانی از مصرف دارو تا جراحی های پیچیده چشم و مغز متغیرند.
دوبینی چشم چگونه است؟
دوبینی چشم دیدن دو تصویر از یک شیء به جای دیدن یک تصویر از آن است. به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران واقع در ساختمان پزشکان آریا، از منظر تخصصی به دوبینی چشم دیپلوپیا گفته می شود. دوبینی چشم ممکن است ناگهانی ایجاد شده و عوارض زیادی به همراه داشته باشد. انواع اصلی دوبینی چشم عبارتند از:
- دوبینی افقی: تصاویر شیء در محور افقی از هم جدا شده اند.
- دوبینی عمودی: یکی از تصاویر بالاتر از تصویر دیگر مشاهده می شود.
- دو بینی تک چشمی: در این دوبینی، هنگام بستن چشم دیگر، با چشم باز هنوز فرد دارای دوبینی است. این نوع از دوبینی مربوط به ضایعات داخل کره چشم بوده و لازم است حتماً توسط جراح متخصص چشم پزشکی بررسی و درمان شود.
سرگیجه و دوبینی نشانه چیست؟
به طور معمول از نظرگاه پزشکی دوبنی هم خود به عنوان یک وضعیت طبی مستقل محسوب می شود و هم می تواند ثانوی بر یک وضیعت طبی دیگر ایجاد شده باشد. در عین حال، دوبینی می تواند خود به تنهایی بروز کرده و یا همراه با نشانه ها و علایم دیگر نیز ظاهر شود. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران در اغلب اوقات علایمی همچون سرگیجه و سردرد نیز همراه دوبینی چشم توسط بیماران گزارش می شوند.
سرگیجه و سردرد همراه دوبینی هم می تواند ناشی از خود دوبینی و فشار وارده به چشم و عضلات برای انطباق و مشکلات تعادلی باشد، و هم ممکن است این سرگیجه همراه دوبینی به دلیل بیماری های دیگری باشد. شایع ترین بیماری هایی که ممکن است به طور همزمان منجر به دوبینی و سرگیجه شوند عبارتند از:
میگرن | آنوریسم مغزی |
تومور مغزی | ورم مغزی |
عیوب انکساری | افزایش فشار مغز |
سکته مغزی | هیدروسفالی |
آسیب های تروماتیک مغزی |
علت دودو زدن چشم
دودو زدن چشم که به طور تخصصی لرزش چشم و یا نیستاگموس نامیده می شود وضعیت است که چشمان فرد دارای حرکاتی سریع و غیر قابل کنترل است. نیستاگموس از دوبینی متفاوت است. به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران واقع در ساختمان پزشکان آریا موارد زیر می توانند به عنوان علت نیستاگموس مطرح شوند:
بیماری های گوش داخلی | آسیب های تروماتیک مغزی |
عیوب انکساری چشم | مصرف الکل |
مالتیپل اسکلروسیز (MS) | مصرف مواد |
سکته مغزی | وارثت |
مصرف داروهای دوقطبی یا ضد تشنج | زالی (آلیبینیسم) |
تست دوبینی چشم
تست دوبینی چشم توسط چشم پزشک انجام می شود. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران در کنار معاینات رایج چشم پزشکی موارد زیر نیز در تست دوبینی چشم بررسی می شوند:
- یک چشمی (مونوکیولار) یا دو چشمی (بانوکیولار)
- ثابت یا گذرا (گهگاه)
- بروز تدریجی یا ناگهانی
- همیشه یکسان یا متغیر هنگام تغییر وضعیت سر یا خیره شدن چشمان
- در دید نزدیک یا دور
- افقی، عمودی، یا وتری (قطری)
دوبینی چشم و تاری دید
تاری دید یکی از عوارضی است که ممکن است همراه با دوبینی چشم در بیماران وجود داشته باشد. به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران واقع در ساختمان پزشکان آریا گاهی تاری چشم جزو علایم و عوارض دوبینی و زمانی نیز هر دو ناشی از یک وضعیت طبی دیگر هستند. به طور معمول در بیش از 56 وضعیت طبی این دو علامت همراه یکدیگر مشاهده شده اند. بیماری هایی نظیر عفونت گوش میانی، التهاب حلزون گوش، انواع تومورهای مغزی، سکته مغزی، آسیب های تروماتیک مغزی، هیدروسفالی و دیابت نوع 2 این وضعیت مشاهده می شود.
دوبینی در سکته مغزی
یکی از علایم و نشانه های مهم در سکته مغزی دوبینی است. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، در صورت وجود مواردی همچون بی حسی یا ضعف درعضلات صورت، دست و یا پا به ویژه اگر یک طرفه باشند، احتمال سکته مغزی بسیار بالاست. سایر علایم سکته مغزی شامل اغتشاش شعور، مشکلات درک یا تلکم، مشکلات بینایی، مشکلات تعادل و راه رفتن، مشکلات هماهنگی بدن، و سردردهای شدید هستند.
درمان دوبینی چشم
درمان دوبینی چشم بستگی کامل به علت بروز آن دارد. بنابراین، تشخیص درست و علت یابی ریشه ای نقش اساسی در درمان درست دوبینی چشم دارد. دوبینی چشم به طور معمول درمانی با طب سنتی ندارد و نیازمند مداخلات پزشکی است. به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران واقع در ساختمان پزشکان آریا، شیوه های درمان دوبینی چشم به شرح زیرند:
درمان دوبینی یک چشمی
- آستیگماتیسم اغلب با لنزهای تماسی یا عینک برطرف می شود.
- جراحی لیزر برای ترمیم قرنیه
- جراحی آب مروارید
- قطره اشک مصنوعی
- جراحی مغزی تومور/ضایعه / آسیب های تروماتیک مغزی
- جراحی شانت گذاری درمان هیدروسفالی
درمان دوبینی دو چشمی
- استفاده از عینک یا لنز تماسی اوپک
- تمرینات چشمی
- استفاده از پچ چشمی
- جراحی عضلات دور چشم
- تزریق بوتاکس به عضلات دور چشم
- جراحی مغزی تومور/ ضایعات/ آسیب های تروماتیک مغزی
- جراحی شانت گذاری درمان هیدروسفالی
مشاوره رایگان و رزرو نوبت