تومورهای مغزی که به عنوان تومورهای درون جمجمه ای نیز شناخته می شوند، توده هایی غیز طبیعی از بافت در مغز هستند که درون آنها سلول ها به شکل کنترل نشده ای رشد کرده و تکثیر می شوند. تکثیر و رشد بی رویه سلولی در تومورهای مغزی روندی کاملاً متفاوت از سلول های طبیعی مغزی و بدنی دارد. به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، تاکنون بیش از 150 نوع تومور مغزی شناخته شده اند.
طبقه بندی و دسته بندی های بسیار زیادی برای بررسی انواع تومورهای مغزی وجود دارند که به طور معمول به دو صورت بسیار کلی می توان آنها را از هم تفکیک نمود:
محل اولیه تشکیل تومور مغزی:
تومورهای مغزی اولیه تومورهایی هستند که محل و مبداء تشکیل آنها بافت مغزی یا بافت های بلافصل احاطه کننده آنها هستند. به عبارت دیگر، تومورهای اولیه شامل تومورهایی هستند که در همان نقطه ای ایجاد شده اند که اکنون تشخیص داده شده اند.
انواع تومورهای مغزی اولیه شامل تومورهای گلیال (منشاء آنها سلول های گلیایی است) و تومورهای غیر گلیایی (منشاء آنها ساختارهای مغزی همچون اعصاب، رگ ها و مویرگ های خونی، و غده ها هستند) می باشند.
- تومورهای مغزی ثانویه (متاستازی):
تومورهای مغزی متاستازی یا ثانویه شامل آن دسته از تومورهای مغزی می شوند که سلول های آنها در هر نقطه ای غیر از مغز (به طور معمول در سینه، مغز استخوان و یا ریه) ایجاد شده و عمدتاً از طریق جریان خون به مغز می رسند.
متاسفانه اکثر این تومورهای مغزی ثانویه متاستازی از نوع بدخیم سرطانی هستند.
سرطانی بودن تومور مغزی
تومورهای مغزی خوش خیم (غیر سرطانی)
تومورهای مغزی خوش خیم غیر سرطانی هستند. این دسته از تومورها به طور معمول رشد کند و اندکی داشته و در صورت بزرگ شدن و تکثیر سلول های خود، به سایر نواحی مغز و بدن پخش نمی شوند. تومورهای مغزی خوش خیم معمولاً به مغز آسیب نمی زنند.
تنها در صورتی که تومور مغزی خوش خیم زیاد بزرگ شده و در کنار رگ های خونی و ساختارهای حیاتی مغز باشد ممکن است علایم و عوارض زیادی ایجاد نماید.
تومورهای مغزی بدخیم (سرطانی)
به طور عمده، اکثریت آن دسته از تومورهای مغزی بدخیم که سرطانی هستند، جزو تومورهای مغزی متاستازی ثانویه می باشند. تومورهای مغزی بدخیم رشدی سریع داشته و مرزهای اطراف آنها بدون قاعده هستند. این تومورهای سرطانی به طور معمولاً به بافت های اطراف خود حمله کرده و به راحتی نیز به سایر بخش های بدن سرایت می کنند.
4 Comments
من همیشه فکر میکردم که ترشح شیر از سینه فقط باعث سرطان سینه میشه، نه تومور مغزی.
چقدر خطرناک😯
واقعا اقای دکتر یک پزشک توانمند هستین
ممنون از شما
چقدر توضیحاتتون ساده و در عین حال خوب بود. ممنونم از اطلاع رسانی خوبی ک در این مورد داشتین
امیدوارم علم به یک سطح اطلاعاتی برسه که بشه ژن های معیوب که باعث بیماری های خطرناک میشن رو ازبین ببره