عناوین مهم
کرانیوپلاستی به معنای جراحی ترمیمی نقایص استخوان های جمجمه است که ناشی از جراحی های قبلی و یا تصادف هستند. به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، روش های متعددی برای کرانیوپلاستی وجود دارند که اکثراً شامل باز کردن پوست سر و ترمیم قوس طبیعی استخوان های جمجمه به طور طبیعی یا با استفاده از پروتز می باشد. همچنین می توان از کرانیوپلاستی برای اصلاح شکل جمجمه در موارد نقایص و ناهنجاری های مادرزادی نیز بهره برد.
کرانیوپلاستی چیست؟
به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران در ساختمان پزشکان آریا، کرانیوپلاستی یکی از روش های پیچید جراحی مغز و اعصاب برای ترمیم و اصلاح نقایص استخوانی جمجمه می باشد. دلیل نقایص شامل موارد مادرزادی، آسیب های تروماتیک، ضربه مغزی، و یا جراحی قبلی سر می باشد. کرانیوپلاستی نه تنها منجر به اصلاح و بهبود شکل سر می شود، بلکه از نظر طبی نیز فضای مغزی را باز کرده و فشار را از روی مغز بر می دارد.
کرانیوپلاستی جمجمه
کرانیوپلاستی جمجمه به عنوان یکی از قدیم ترین روش های جراحی طی 7 هزار سال دستخوش تغییرات بسیاری شده است. در حقیقت کرانیوپلاستی در عین حال که یک جراحی مغز و اعصاب سنگین برای ترمیم و اصلاح فضای جمجمه و استخوان های سر محسوب می شود، به عنوان یک جراحی زیبایی نیز دسته بندی می شود. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، امروز به دلیل استفاده از مواد و ابزارهای پیشرفته، ایمنی کرانیوپلاستی جمجمه به میزان بسیار زیادی بالا بوده و نتایج بسیار درخشانی حتی در عملکردهای روانشناختی و اجتماعی افراد بعد از ترمیم جمجمه (تا حدی هم به خاطر بهبود ظاهر) مشاهده می شود.
جراحی زیبایی جمجمه
امروزه متاسفانه با رواج جراحی های ترمیمی و پلاستیک زیبایی، کرانیوپلاستی به عنوان جراحی زیبایی جمجمه مطرح شده است. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، به دلیل حساسیت کرانیوپلاستی و مجاورت آن با مغز، تنها زمانی جراحی زیبایی جمجمه انجام می شود که فرد قبلاً به دلایلی دچار نقایص و یا ضایعات استخوان جمجمه شده باشد.
عمل جراحی کرانیوپلاستی
عمل جراحی کرانیوپلاستی روشی باستانی است که ردپای آن به اهرام مصر نیز می رسد. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، امروزه عمل جراحی کرانیوپلاستی با استفاده از روش های جراحی میکروسکوپی با برداشتن 3 یا 5 لایه پوست سر آغاز شده و پس از ترمیم استخوان یا کارگزاری ایمپلنت، مجدداً پوست سر بسته می شود.
تجهیزات کرانیوپلاستی
در کرانیوپلاستی، در کنار تجهیزات رایج جراحی مغز و اعصاب برخی امکانات اضافی نیز لازم است به کار روند. طبق نظر دکتر محمد صمدیان بهترین جراح مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، تجهیزات اختصاصی کرانیوپلاستی عبارتند از:
- مش (توری) یا صفحه تیتانیوم
- سیمان استخوانی (به شکل مایع است)
- ایمپلنت از جنس مواد زیستی (بایومتریال) که با کامپیوتر برای جمجمه بیمار پرینت سه بعدی شده است.
متخصص ترمیم جمجمه
کرانیوپلاستی و ترمیم جمجمه جزو جراحی های مغز و اعصاب محسوب می شوند. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، متخصص ترمیم جمجمه جراح مغز و اعصاب است. متاسفانه، برخی افراد به اشتباه تصور می کنند کرانیوپلاستی و جراحی زیبایی جمجمه جزو جراحی های عادی و روتین هستند. در حالی که ترمیم جمجمه فرآیندی کاملاً طبی، تخصصی و پیشرفته می باشد که لزوم و اجرای آن را جراح مغز و اعصاب مشخص می نماید.
مدت زمان جوش خوردن استخوان جمجمه
استخوان جمجمه از محکم ترین ساختارهای بدنی محسوب می شود. چگالی و تراکم استخوانهای جمجمه زیاد بوده و در نتیجه ممکن است مدت زمان بیشتری نسبت به باقی بدن برای ترمیم زمان لازم باشد. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران در ساختمان پزشکان آریا، به طور متوسط حدود 2-3 ماه زمان برای جوش خوردن استخوان جمجمه بعد از کرانیوپلاستی لازم است گاه در سنین بالاتر به 6 ماه نیز ممکن است برسد.
هزینه جراحی زیبایی جمجمه
هزینه های جراحی زیبایی جمجمه متغیر بوده و بستگی به عوامل زیادی دارند. به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، هزینه جراحی زیبایی جمجمه شامل موارد زیر است:
- وسعت ناحیه ترمیمی
- نوع مواد و متریال به کار رفته برای ترمیم
- انجام جراحی های جانبی
- نوع بیمه خدمات درمانی و میزان پوشش هزینه های آن
- تعرفه های بیمارستان محل جراحی
عوارض عمل کرانیوپلاستی
کرانیوپلاستی یک جراحی سنگین مغز و اعصاب است. به همین دلیل به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، افراد پس از جراحی ممکن است دچار عوارض زیر شوند:
- احساس خستگی در دوره نقاهت
- نیاز به استراحت به ویژه بعد از ظهرها
- سردردهای گذرا به ویژه در محدوده تحت جراحی
- تب
- ورم و التهاب در محل زخم
- نشت مایع از محل زخم
- عفونت در محل بخیه
مراقبت بعد از عمل کرانیوپلاستی
با توجه به اینکه کرانیوپلاستی جزو جراحی های سنگین محسوب می شود، بنابراین به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب تهران لازم است مراقبت های زیر بعد از عمل کرانیوپلاستی برای بهبود سریعتر صورت گیرند:
- افزایش زمان استراحت روزانه به ویژه عصرها
- عدم انجام فعالیت مستلزم جابجایی زیاد سر
- جابجا نکردن بارهای سنگین
- عدم فعالیت بدنی سنگین
- مراجعه به دکتر 3-4 هفته بعد از جراحی برای کشیدن بخیه
- عدم دستکاری محل زخم و بخیه
- اجتناب از رانندگی تا زمان اجازه دکتر
1 Comment
با عرض سلام و خسته نباشید خدمت آقای دکتر صمدیان ، افتخار جامعه پزشکی ، ما هم به وجود پزشکانی مثل شما می بالیم. دست مریزاد