عناوین مهم
افسردگی که مختصر نام اختلال افسردگی عمیق (MDD) است یک وضعیت شایع و جدی روانشناختی می باشد که به گونه ای منفی تاثیر بر احساسات، طرز فکر و اعمال ما می گذارد. خوشبختانه، افسردگی به شکل مطلوبی قابل درمان است. افسردگی منجر به احساس ناراحتی و از دست دادن علاقه به فعالیت هایی می شود که سابقاً آنها را دوست داشتید. در عین حال افسردگی به طیف وسیعی از مشکلات جسمانی و هیجانی منجر شده و توان کار و فعالیت را در خانه و محیط شغلی از شما می گیرد. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب تهران، در صورت شدید بودن افسردگی می توان روش های درمان افسردگی با جراحی را به شکلی مطمئن و تاثیر گذار اجرا نمود.
اختلال افسردگی عمیق چیست؟
افسردگی یک اختلال خلقی است که منجر به احساس پایدار ناراحتی و فقدان علاقه می شود. اختلال افسردگی عمیق (MDD) تمامی سیستم تفکر، هیجان، احساس، و رفتار ما را تحت تاثیر قرار داده و منجر به ایجاد انواع مشکلات جسمانی و هیجانی می شود تا جایی که شما ممکن است در انجام فعالیت های عادی روزانه خود نیز دچار مشکل شوید. افسردگی نیازمند درمانی همه جانبه و طولانی مدت است که ترکیبی از روان درمانی و درمانی های جسمی را طلب می کند.
افسردگی را سرماخوردگی اختلالات روانی نیز می نامند. معمولاً افسردگی اولین بار در اواخر دهه 20 زندگی پدیدار می شود. زنان بیش از مردان دچار افسردگی می شوند. افسردگی در حدود 6.7% از بزرگسالان را سالانه درگیر می کند که به معنای 1 نفر در هر 15 نفر است و در عین حال 1 نفر از هر 6 نفر بزرگسال در طول عمر خود به افسردگی دچار می شوند.
افسردگی ناشی از بهم ریختگی سیستم های ناقل عصبی مغزی بویژه سروتونین و دوپامین است. هنوز علت قطعی افسردگی مشخص نشده اما مواردی چون تغییرات ساختاری مغز، از بین رفتن تعادل نوروشیمیایی مغز، نوسانات هورمونی، یادگیری رفتاری، و صفات ارثی بعنوان علل اصلی افسردگی معرفی شده اند. همچنین، طبق نظر دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، وضعیت های طبی مثل مشکلات تیروئید، انواع تومورهای مغزی، و نیز کمبود ویتامین می توانند منجر به بروز علایم و عوارضی کاملاً مشابه با افسردگی شوند.
علایم و نشانه های اختلال افسردگی عمیق
علایم و نشانه های افسردگی حداقل به مدت دو هفته وجود داشته و منجر به تغییرات معناداری در سطح کارکردی فرد نسبت به قبل می شوند. شدت علایم افسردگی می تواند از خفیف تا شدید باشد و شامل موارد زیر می شوند:
· احساس ناراحتی | · کندی حرکتی |
· خلق افسرده | · کند شدن صحبت |
· تغییر در اشتها | · احساس گناه |
· کاهش/ افزایش وزن بدون تغییر رژیم | · احساس بی ارزشی |
· مشکلات خواب | · مشکلات تفکر |
· افزایش شدید خواب | · مشکلات تصمیم گیری |
· فقدان انرژی | · مشکلات تمرکز |
· افزایش خستگی | · افکار مرگ یا خودکشی |
· فقدان علاقه یا لذت به فعالیت هایی که قبلاً به آنها علاقمند بودید | |
· افزایش فعالیت جسمانی بی هدف (ناتوانی در ثابت نشستن، راه رفتن، نوشتن بی هدف، نقاشی بی هدف) |
روش های درمانی اختلال افسردگی عمیق
زندگی با افسردگی و افراد افسرده بسیار دشوار است، اما در صورت پیگیری و تداوم درمانی، به سرعت نتایج مطلوبی حاصل می شوند. روش های درمانی عمده افسردگی شامل دارو درمانی و روان درمانی هستند که لازم است همزمان با یکدیگر انجام شوند. رویکردهای درمان افسردگی عبارتند از:
-
دارو درمانی
داروهای عمده روان درمانی شامل طیف وسیع و متنوعی از داروهای صد افسردگی، ضد اضطرابی، و ضد روانپریشی هستند که بسته به وضعیت افسردگی شما ممکن به تنهایی یا در ترکیب با یکدیگر به کار روند. عوارض داروهای مورد استفاده برای افسردگی بسیار اندک بوده و مشکلات وابستگی دارویی در صورت مصرف تحت نظر پزشک، بسیار کمند.
-
روان درمانی
در روان درمانی به طور معمول روانشناس و یا روانپزشک با استفاده از تکنیک های مختلف بدون مصرف دارو به شما می آموزند چگونه با هیجانات و احساسات منفی خود مقابله نمایید. همچنین، در روان درمانی ریشه های وضعیت فعلی خود را یافته و به تدریج با تجارب هیجانی صلاحی و آموزش روانی به بازسازی ساختارهای معیوب احساسی و فکری خود خواهید پرداخت.
-
نور درمانی
در مواردی که افسردگی به دلیل کمبود نور است (اختلال خلقی فصلی، SAD) استفاده از لامپ های مخصوص که مقلد نور خورشید هستند به راحتی می تواند افسردگی شما را درمان نماید.
-
طب مکمل و جایگزین
مواردی شامل داروهای گیاهی، مراقبه، ماساژ درمانی، روغن ماهی، و طب سوزنی تاثیرات مطلوبی در کاهش افسردگی دارند.
-
ورزش
طبق پژوهش ها، روزانه حداقل 30-40 دقیقه ورزش هوازی در درمان افسردگی نقشی به اندازه دارو درمانی دارد.
-
قطع مصرف الکل و مواد
بر اساس تمامی تحقیقات و تجارب بالینی، قطع مصرف مواد و الکل می تواند میزان افسردگی را بیش از 50% کاهش دهد.
درمان افسردگی با جراحی مغز و اعصاب
در مواردی که افسردگی شما مقاوم به دارو و روان درمانی باشد، می توان از تکنیک های مختلف جراحی مغز و اعصاب استفاده نمود. به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب تهران در ساختمان پزشکان آریا، این روش های درمان افسردگی با جراحی مغز و اعصاب که بسیار پیچیده بوده و نیازمند مهارت بالا می باشند عبارتند از:
-
سینگلولوتومی دوطرفه:
در این روش، جراح مغز و اعصاب با استفاده از گاما نایف و سیستم هدایت با MRI نیم اینج از محدوده ارتباطی بین شکنج سینگولیت و لوب پیشانی را برش داده یا می سوزاند. بهبودی در 4 روز رخ داده و بیش از 60% بهبودی از افسردگی را ظرف یکسال بعد عمل می توان مشاهده کرد.
-
تحریک مغزی عمیق:
در این روش در نواحی خاصی از مغز که فعالیت آنها به دلیل افسردگی مختل شده، توسط جراحی های مغز میکروسکوپی و نورو آندوسکوپی الکترودهای خاصی قرار داده می شود که با کمک آنها پالس های الکتریکی خفیفی طبق برنامه ریزی کامپیوتری به مدارهای عصبی خلقی ارسال می شود. به این ترتیب شدت افسردگی در بیماران کاهش می یابد.
1 Comment
خیلی مطالب تخصصی و در عین حال آموزنده بود