آکرومگالی چگونه ایجاد می شود؟
علل بروز آکرومگالی به طور معمول زمانی ایجاد میشود که غده هیپوفیز در مغز ما در یک بازه زمانی طولانی بیش از حد لازم هورمون رشد (GH) تولید و ترشح کند. هنگامی که هورمون رشد وارد جریان خون میشود، به کبد پیام می دهد که هورمون دیگری به نام عامل رشد شبه انسولینی 1 (IGF-1) را تولید و ترشح نماید. عامل رشد شبه انسولینی 1 (IGF-1) عامل اصلی افزایش رشد استخوان ها و بافتهای بدنی است. در عین حال، سطوح بالای IGF-1 منجر به تغییر در فرآوری قند خون و چربی خون میشود. نتیجه این وضعیت دیابت نوع 2، فشار خون بالا، چربی خون بالا، و انواع بیماری های قلبی و عروقی است.
به گفته دکتر محمد صمدیان استاد جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران، طبق پژوهشهای صورت گرفته، در بیش از 90% موارد، علت بروز آکرومگالی تومورهای خوشخیم غده هیپوفیز هستند که به آدنوم غده هیپوفیز گفته میشود. در مواردی بسیار نادر ممکن است علت بروز آکرومگالی توموری در جای دیگر بدن باشد که هورمون رشد یا عامل رشد شبه انسولینی 1 (IGF-1) را تولید و ترشح مینماید.
با وجودی که هنوز علت دقیق شکلگیری تومورهای ایجاد کننده آکرومگالی مشخص نشده، برخی پژوهشگران نیز معتقدند عوامل ژنتیک میتوانند در بروز اختلال آکرومگالی نقش داشته باشند. در بزرگسالان جوانی که مبتلا به اکرومگالی شدهاند، برخی اختلالات ژنتیک همچون بیماری نوروفیبروماتوز 2 عامل بروز تومورهای غده هیپوفیز شناخته شدهاند.
تومورهای غده هیپوفیز اکثراً خوشخیم و غیرسرطانی هستند. گاهی اوقات این تومورها با سرعتی بسیار کم رشد میکنند و علایم افزایش هورمون رشد تا سالیان متمادی تشخیص داده نمیشود. گاهی هم ممکن است تومورهای غده هیپوفیز رشدی سریع داشته باشند.
تومورهای غده هیپوفیز بسته به اندازه و محل خود میتوانند تاثیرات مختلف و متفاوتی بر سایر بخشهای غده هیپوفیز داشته باشند. این تاثیرات عبارتند از:
تغییر در چرخه قاعدگی زنان | تغییر در هورمون تیروئید |
کژکاری های نعوذی در مردان | کاهش سطح کورتیزول |
در صورتی که تومور هیپوفیز بزرگ شود ممکن است حتی به بخشهای دیگر مغز که اطرافش هستند فشار وارد کند. نتیجه این وضعیت علایم و عوارضی همچون سردرد و حتی مشکلات بینایی میتوانند باشند.
برخی از انواع تومورهای هیپوفیز که منجر به افزایش هورمون رشد میشوند میتوانند سطح هورمونهای دیگر بدن را نیز بالا ببرند. به عنوان نمونه، ممکن است این تومورها همزمان منجر به افزایش تولید پرولاکتین شوند. هورمون پرولاکتین محرک تولید شیر در غدد شیری پستان است. در زنان در چنین وضعیتی ممکن است از سینهها بدون زایمان و بارداری، شیر ترشح نماید.
- تومورهای خارج از غده هیپوفیز
در مواردی بسیار نادر، آکرومگالی به دلیل تومورهایی در هیپوتالاموس (غدهای بسیار کوچک و مهم در مجاورت و بالای هیپوفیز)، لوزالمعده (پانکراس)، ریه ها، و یا سایر اندامهای قفسه سینه یا حفره شکمی ایجاد شود. برخی از این تومورها خودشان هورمون رشد تولید و ترشح مینمایند. اما اغلب آنها هورمون رهاسازی هورمون رشد (GHRH) را میسازند. این هورمون به غده هیپوفیز پیام میدهد تا هورمون رشد را تولید نماید.
1 Comment
سلام و روز بخیر آقای دکتر
ممنون از صبر و حوصله و تشخیص های درستی ک انجام میدین