علت بروز سندرم کوشینگ وجود بیش از حد هورمون کورتیزول است. به طور معمول علل بروز سندرم کوشینگ به دو دسته علت های درون زاد (ناشی از وضعیت های درونی بدن) و برون زاد (ناشی از مواردی بیرون بدن) تقسیم می شوند.
علل برون زاد سندرم کوشینگ
سندرم کوشینگ می تواند بر اثر مصرف داروهای خوراکی کورتیکو استروئیدی (مثل پردنیزون) با دوز بالا و در دراز مدت، ایجاد شود. در بسیار اوقات، داروهای کورتیکو استروئیدی برای درمان بیماری های التهابی همچون آرتروز (آرتریت رماتوئید)، لوپوس، و آسم، ضروری هستند. افزون بر این، در مواردی که شما نیازمند پیوند عضو باشید، لازم است داروهای کورتیکو استروئیدی مصرف کنید تا بدنتان عضو پیوند شده را پس نزند.
در عین حال ممکن است سندرم کوشینگ به دلیل تزریق داروهای کورتیکو استروئیدی نیز پیش آید. گاهی این تزریق های مکرر بخاطر کاهش دردهای مفاصل، کمر دردهای شدید مزمن و بورسیت (تورم مفصلی) هستند.
انوع استنشاقی داروهای استروئیدی که برای آسم به کار می روند و یا کرم های استروئیدی که برای درمان اگزوما به کار می روند، به طور معمول نمی توانند منجر به ایجاد سندرم کوشینگ شوند.
علل درون زاد سندرم کوشینگ
سندرم کوشینگ درون زاد شامل انواع مواردی است که درون بدن یا هورمون کوتیزول و یا هورمون آدرینو کورتیکوتروفیک (ACTH، که تنظیم کننده تولید کورتیزول است)، بسیار بیش از اندازه لازم تولید می شوند. در موارد نشانگان کوشینگ درون زاد، علت بیماری ممکن است یکی از موارد زیر باشد:
تومور غده هیپوفیز (آدنوم هیپوفیز)
یک تومور خوش خیم غیر سرطان در غده هیپوفیز واقع در قاعده جمجمه، می تواند منجر به افزایش تولید ACTH شود که در نتیجه غده فوق کلیه را برای ترشح بیش از حد کورتیزول تحریک نماید.
هنگامی که چنین وضعیتی پیش آید، بیماری کوشینگ رخ می دهد. بیماری کوشینگ در زنان متداول تر از مردان است و رایج ترین شکل سندرم کوشینگ درون زاد محسوب می شود.
در مواردی نادر، توموری ممکن است در بخشی از بدن ایجاد شود در حالت طبیعی نقشی در تولید ACTH ندارد، اما آن تومور منجر به تولید ACTH در بدن گردد. این تومورها هم می توانند غیر سرطانی و خوش خیم باشند و هم سرطان و بد خیم. تومورهای ترشح کننده ACTH در ریه، لوزالمعده، تیروئید، و یا تیموس ممکن است ایجاد شوند.
بیماری اولیه غده فوق کلیه
بیماری های اختصاصی غده فوق کلیه می توانند این غده را تحریک کنند تا میزان بسیار زیادی کورتیزول تولید و ترشح نماید. معمول ترین نوع این بیماری ها، تومور خوش خیم بخش قشری غده فوق کلیه است که به آن آدنوم فوق کلیه گفته می شود. خوشبختانه تنها بخش اندکی از آدنوم های فوق کلیه منجر به تولید بیش از حد کورتیزول می شوند.
تومورهای سرطانی بخش قشری غده فوق کلیه نادر هستند، اما می توانند منجر به سندرم کوشینگ شوند.
افزون بر موارد فوق، گاهی اوقات، تومور برجستگی های گره مانند خوش خیم هر دو غده فوق کلیه می توانند منجر به سندرم کوشینگ شوند.
در مواردی بسیار نادر، افراد استعدادی ژنتیک در زمینه تومور در غدد درون ریز را از والدین خود به ارث می برند. در این وضعیت ممکن است افراد دچار تومورهای غده فوق کلیه شده و در نتیجه سطوح بالای کورتیزول و سندرم کوشینگ را تجربه نمایند.