گرفتگی عروق مغزی رایج ترین خطر تهدید کننده زندگی در دستگاه اعصاب مرکزی است. در حقیقت سکته های مغزی سومین دلیل مرگ افراد در جهان می باشند. طبق بررسی های صورت گرفته انجمن جراحی مغز و اعصاب ایالات متحده امریکا سالانه نزدیک به 160 هزار مورد فوت به واسطه بیماری های ناشی از گرفتگی عروق مغزی رخ می دهند که اکثریت آنها افراد بالا 65 سال هستند. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، طیف وسیعی از بیماری های مغز و اعصاب، جزو مشکلات ناشی از گرفتگی عروق مغزی هستند. دسته بندی های عمده انواع گرفتگی عروق مغزی عبارتند از:
سکته مغزی:
شامل انواع ایسکمیک (ناشی از گرفتگی رگ یا مویرگ توسط لخته)، هموراژیک (ناشی از پارگی رگ یا مویرگ مغزی) و ایسکمیک گذرا (همانند ایسکمیک اما با لخته و شدتی به مراتب کمتر).
تصلب شرایین (گرفتگی کاروتید):
استنوز کاروتید به معنای سفت شدن کاروتیدهای مغزی به دلیل رسوب گرفتن جدار داخلی آنها می باشد. به طور معمول این رسوب ها ناشی از چربی های اشباع و کلسترول هستند.
آنوریسم مغزی:
آنوریسم مغزی وضعیتی است که در آن بخشی از جدار یکی از رگ های مغزی ضعیف شده و در نتیجه آن قسمت باد می کند. به طور معمول آنوریسم در محل انشعاب رگ های ایجاد می شود، چون ساختار محل هایی از رگ که چنگالی شکل هستند ضعیف تر است. این وضعیت می تواند مادرزادی و یا ناشی بیماری های قلبی/عروقی و مغزی باشد.
بدشکلی های عروقی مغز:
اتصالات نابهنجار و غیر طبیعی سرخ رگی، مویرگی، و یا سیاه رگی که معمولاً در دوره بارداری شکل می گیرند. علت دقیق بروز بدشکلی های عروق مغزی نامشخص است.
بیماری مویا مویا:
این بیماری خاص سرخ رگ های کاروتید مغزی بوده و پیش رونده است و به تدریج منجر به انسداد رگ ها و مویرگ های مغزی می شود. این بیماری در کودکان و بزرگسالان رخ داده و نتیجه آن سکته های مغزی ایسکمیک گذرا است.
آنژیومای وریدی (ناهنجاری های وریدی رشدی):
بدشکلی مادرزادی سیاهرگ های مغزی است که منجر به آسیب های مغزی می شود. طبق گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، بر خلاف تصور گذشته، امروزه مشخص شده حدوداً 55 درصد ناهنجاری های عروق مغزی ناشی از آنژیومای وریدی است.
بدشکلی سیاهرگ گالن (VGM)
این بیماری بسیار مادر در دوران جنینی منجر به آسیب های جدی شده و گاه حتی منجر به از کار افتادن قلب جنین و در نتیجه سقط جنین خواهد شد. بدشکلی سیاهرگ گالن اتصال ناهنجار بین سرخرگ ها و سیاهرگ در محل مویرگ های مغزی است. در بدشکلی سیاه رگی گالن ضخامت دیواره مویرگ ها بیش از بدشکلی های عروق مغزی است.