عناوین مهم
تقسیم سلولی بیش از حد در هر بخش از بدن انسان ممکن است اتفاق بیفتد و منجر به ایجاد تومورهای خوش خیم یا بدخیم شود. غده هیپوفیز نیز به عنوان یکی از مهمترین قسمتهای مغز، از این قاعده مستثنی نیست. تومورهای ایجاد شده در این بخش عمدتاً بیعلامت و خوشخیم هستند و در سنین بالا ایجاد میشوند، با این حال احتمال ایجاد شدن تومورهای غده هیپوفیز در همه سنین و همچنین بروز انواع بدخیم آن وجود دارد. در این مطلب شما را با انواع این تومورها، علائم و راههای درمان آنها آشنا خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
تومورهای غده هیپوفیز چگونه ایجاد می شوند؟
رشد بیش از حد سلولها در غده هیپوفیز، منجر به تومورهای غده هیپوفیز خواهد شد. غده هیپوفیز یک غده کوچک در مغز است که با تنظیم میزان ترشحات هورمونهای دیگر غدد، عملکردهای بخشهای مهمی از بدن انسان را کنترل میکند. اکثر تومورهای ایجاد شده در این غده بدخیم نیستند و به بخشهای دیگر از بدن گسترش نمییابند. با این حال وجود این تومورها ممکن است عملکرد کلی غده هیپوفیز را مختل کرده، و به این ترتیب میزان ترشحات هورمونی بدن را دچار اختلال کنند. همچنین وجود تومورهای هیپوفیز در نزدیکی اعصاب بینایی میتوانند بینایی فرد را دچار آسیب کنند.
در حالت کلی اکثر تومورها بدون علامت هستند و در نتیجه ممکن است هرگز تشخیص داده نشوند. در بسیاری از موارد این تومورها به طور کاملاً اتفاقی در اسکنهای مغزی مشاهده میشوند. طبق پژوهشهای انجام گرفته، تخمین زده میشود که 25 درصد از کل افرادی که دچار تومورهای هیپوفیز میشوند، در مدت عمر خود هرگز از وجود آنها اطلاع نمییابند.
تومورهای غده هیپوفیز به طور کلی به دو دسته تقسیم میشوند که عبارتند از تومورهای عملکردی و تومورهای غیر عملکردی.
تومورهای غیر عملکردی
این نوع تومورها که شایعتر از انواع دیگر هستند، به نام تومورهای بیاثر یا خاموش نیز شناخته میشوند. این دسته از تومورها هیچ علامتی ندارند تا این که تا اندازه معینی رشد کنند. زمانی که تومور تا حدی بزرگ شد، میتواند باعث بروز سردردهای مزمن و یا مشکلات بینایی شود. در صورتی که این تومورها بیش از حد بزرگ شوند، ممکن است به سلولهای اصلی هیپوفیز صدمه بزنند. در این حالت کاهش تولید هورمونها میتواند به عنوان یک علامت شناخته شود که خبر از وجود تومور در غده هیپوفیز را میدهد.
تومورهای عملکردی
این دسته از تومورها همان طور که از نامشان پیداست، با تغییراتی در میزان تولید برخی هورمونها، سبب بروز اختلالاتی شده و به این ترتیب تشخیص داده میشوند. در ادامه به معرفی انواع این تومورها میپردازیم.
تومورهای تولید کننده پرولاکتین (prolactinomas)
این تومورها در دسته تومورهای خوشخیم جای میگیرند و بین تومورهای غده هیپوفیز، شایعتر هستند. این تومورها باعث ترشح هورمون پرولاکتین میشوند. سطح بالای پرولاکتین در زنان باعث قاعدگیهای نامنظم یا حتی توقف قاعدگی خواهد شد. همچنین ترشح شیر از سینهها در زمانی غیر از دوران بارداری و شیردهی نیز ممکن است اتفاق بیفتد. در مردان نیز افزایش این هورمون میتواند باعث کاهش تمایلات جنسی، رشد سینهها، کاهش تعداد اسپرمها و یا کم شدن موهای بدن شود. این تومورها اغلب با سردرد و اختلالات بینایی نیز همراه هستند.
تومورهای تولیدکننده هورمون ACTH
هورمونهای ACTH adrenocorticotropic hormone) ( غدد فوق کلیوی را برای تولید هورمونهای استروئیدی تحریک میکنند و از این طریق در متابولیسم بدن نقش دارند. افزایش این هورمون باعث کاهش ورم و تحریکپذیری در سرتاسر بدن شده و همچنین به مرور سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکند. افزایش بیش از حد هورمونهای ACTH ممکن است باعث بیماری کوشینگ شود. این بیماری باعث بروز چاقی در صورت، گردن، شکم و سینه شده و قسمتهای تحتانی بدن به ویژه پاها طی این بیماری ضعیف و باریک خواهند شد. در اثز افزایش این هورمون ممکن است کبودیهای سطحی در بدن و افزایش فشار خون نیز اتفاق بیفتد. از دیگر اثرات این تومورها نیز میتوان به ضعیف شدن استخوانها اشاره کرد.
تومورهای تولید کننده هورمون رشد
این نوع از تومورهای غده هیپوفیز باعث ترشح بیش از حد هورمون رشد میشوند. این مسئله در کودکان میتواند سبب تحریک رشد استخوانها و در نهایت رشد غیر عادی یا ژیگانتیزم (gigantism) شود. این عارضه باعث رشد بسیار سریع وغیرعادی، درد مفاصل و تعریق بیش از حد خواهد شد. این عارضه در بزرگسالان باعث بروز شرایطی به نام بیماری آکرومگالی (acromegaly) خواهد شد. این بیماری باعث ایجاد موارد زیر در فرد می شود:
- رشد بیش از حد جمجمه، دستها و پاها
- زیر شدن صدا
- تغییر در شکل اجزای صورت به دلیل تغییر شکل استخوان صورت
- فاصله افتادن بین دندانها در اثر رشد استخوانهای صورت
- درد مفاصل
- آپنه خواب یا خر و پف کردن
- دیابت یا ابتلا به تحمل گلوکز
علت ایجاد تومورهای غده هیپوفیز
تکثیر کنترل نشده سلولها در غده هیپوفیز، منجر به ایجاد تومورها میشود، اما علت اصلی این اتفاق همچنان ناشناخته است. تنها درصد بسیار کمی از بیماران سابقه خانوادگی این بیماری را دارند، با این حال دانشمندان معتقدند ژنها نقش اصلی ایجاد این تومورها را بر عهده دارند. در واقع آنها ژنی به نام (MEN1) را مسئول تشکیل این تومورها می دانند.
علائم تومورهای غده هیپوفیز
علائم تومورهای غده هیپوفیز بر اساس نوع و مکانی که در آن قرار دارند و همچنین میزان تأثیری که بر افزایش یا کاهش تولید هورمون ها میگذارند، متغیر خواهد بود. به این ترتیب این علائم در افراد مختلف میتواند متفاوت باشد. با این حال علائم این تومورها مشابه با سایر مشکلات مربوط به سلامت جسمی خواهد بود. در صورت مشاهده سه مورد یا بیشتر از مواردی که در ادامه عنوان می کنیم، لازم است به پزشک مراجعه کنید و تستهای مربوطه را انجام دهید:
- اختلالات بینایی، اعم از تاری دید یا دو بینی
- سردردهای مزمن در ناحیه پیشانی
- حالت تهوع و استفراغ
- کاهش حس بویایی
- کاهش میل جنسی
- افسردگی
- خستگی مفرط
- ناباروری
- اختلالات رشد
- پوکی استخوان
- افزایش وزن بی دلیل
- کاهش وزن بی دلیل
- ایجاد کبودی در پوست
- درد مفاصل
- سندرم کارپال تونل
- اختلالات قاعدگی
- یائسگی زودرس
- تحلیل ماهیچهها
- خارج شدن ترشحات از سینهها
نحوه تشخیص تومورهای غده هیپوفیز
تشخیص وجود این تومورها از چند طریق امکانپذیر است. در ابتدا معاینات فیزیکی فرد از جمله معاینات بینایی توسط پزشک صورت میگیرد. درصورت لزوم از طریق آزمایش خون، سطوح هورمونی بدن نیز مورد بررسی قرار میگیرد. مهمترین بخش تشخیص نیز شامل سی تی اسکن و ام آر آی میشود. برای تشخیص بدخیم یا خوشخیم بودن تومورها نیز لازم است بیوپسی (نمونه برداری) انجام شود.
نحوه درمان تومورها چگونه است و به چه عواملی بستگی دارد؟
نوع درمان و طول درمان به شرایط بیمار بستگی دارد و پزشک با توجه به آنها شیوه درمان را انتخاب خواهد کرد. بنابراین روش درمان در بیماران مختلف ممکن است متفاوت باشد. موارد زیر از جمله شرایطی هستند که برای انتخاب نوع درمان به آنها توجه می شود.
- سن بیمار
- وضعیت کلی سلامت بیمار و سابقه بیماری
- میزان شدت علائم
- تحمل بیمار نسبت به داروها و شرایط درمانی
- مدت زمان مورد نظر برای درمان
- ترجیح بیمار نسبت به روشهای درمانی مختلف
روشهای درمانی نیز ممکن است بنا به تشخیص پزشک، یک یا چند مورد درمانی را شامل شوند.
انجام عملهای جراحی به منظور حذف تومور، اغلب یک روش درمانی مناسب است که برای درمان تومورهای کوچک توصیه میشود. رادیوتراپی و پرتودرمانی نیز از روشهایی هستند که نتایج مثبتی را ایجاد خواهند کرد. در این روش امواج خاصی بر روی سلولهای تابانیده میشوند و در عین حال از سلولهای مجاور نیز به منظور پیشگیری از صدمات، محافظت میشود. این روش بدون درد است و تنها چند دقیقه طول میکشد.
رادیوسرجری (radiosurgery) نیز از روشهای جدید درمان تومورهای است که طی آن از امواج با شدت بسیار بیشتری برای از بین بردن تومور استفاده میشود. این روش بسیار ایمن است و مانند عمل جراحی تنها طی یک جلسه تومور حذف خواهد شد.
دارودرمانی نیز به عنوان یک گزینه کارآمد همواره در نظر گرفته میشود. داروهای مؤثری تولید شده اند که میتوانند رشد تومورها و میزان تأثیر آنها بر ترشح هورمونها را کنترل کنند. در بسیاری از موارد دارو درمانی اولین گام برای درمان تومورهای غده هیپوفیز در نظر گرفته میشود. در بسیاری از بیماران دارو درمانی باعث کاهش سایز تومور شده و مسیرهای بعدی برای تکمیل درمان را هموار میسازد.
اهمیت درمان تحت نظر یک پزشک با تجربه
کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران با مدیریت دکتر محمد صمدیان، یکی از برترین متخصصان جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات در تهران، یک مرکز تشخیص و درمان بیماریهای مغز و اعصاب و همچنین اختلالات و غدههای هیپوفیز است. شما با مراجعه به این مرکز میتوانید تحت نظر بهترین پزشکان از جدیدترین شیوههای درمانی و مؤثرترین داروها بهره ببرید. به یاد داشته باشید که این بیماری در بسیاری از موارد قابل درمان است و با مراجعه به یک پزشک با تجربه و پیادهسازی روشهای درمانی مناسب، میتوانید تا حدود زیادی سلامت خود را بازیابید.