سردردهای شدید دوره بارداری از جمله وضعیت های چالش بر انگیزی هستند که در مواردی نادر منشاء آنها اختلالات غدد درون زیر مغزی است. یکی از این نوع سردردهای دوره بارداری ناشی از آپوپلکسی غده هیپوفیز می باشد. به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، آپوپلکسی غده هیپوفیز به معنای تخریب ناگهانی بافت هیپوفیز به دلیل انفارکتوس یا خونریزی درون این غده است.
به طور معمول علت بروز آپوپلکسی غده هیپوفیز، تومور هیپوفیز است. بزرگ شدن غده هیپوفیز طی دوره بارداری در زنان امری طبیعی است. به همین دلیل احتمال خونریزی و یا پارگی تومورهای هیپوفیز حین دوره حاملگی بسیار بیشتر خواهد شد. دلیل این بزرگ شدن غده هیپوفیز در دوره بارداری ناشی از هایپر تروفی و هایپر پلازی سلول های سلول های تولید کننده پرولاکتین است که تحت تاثیر افزایش استروژن رخ می دهد.
افزایش حجم هیپوفیز تا 120 الی 130 درصد اندازه طبیعی در دوره بارداری گزارش شده است. به همین دلیل احتمال آپوپلکسی آن زیاد است. بزرگ شدن حجم غده هیپوفیز و تومور هیپوفیز در دوره بارداری به تنهایی می تواند منجر به ایسکمی و ترومبوز در مغز شود. در صورت آپوپلکسی هیپوفیز، فرد دچار خونریزی مغزی می شود.
علایم و عوارض معروف آپوپلکسی هیپوفیز در دوره بارداری عبارتند از:
- سردرد شدید ناگهانی در 97 درصد موارد
- حالت تهوع در 80 درصد اوقات
- از دست دادن میدان بینایی در 71 درصد مواقع
آپوپلکسی هیپوفیز وضعیت بسیار اورژانسی است. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران، در صورت عدم مداخله و درمان دارویی و یا جراحی مغز به موقع، احتمال بسیاری دارد که هم مادر و هم جنین وی فوت شوند. طبق بررسی های صورت گرفته حدود نیمی از زنان باردار دچار آپوپلکسی هیپوفیز نیازمند جراحی هستند. حدود 61% از موارد داروهای جانشینی هورمون و 31 % موارد نیز نیازمند تجویز برومو کریپتون می باشند. در صورت درمان به موقع پس از مشاهده سردردهای تومور هیپوفیز، هم مادر و هم جنین در سلامت کامل باقی می مانند.
1 Comment
ممنون از راهنمایی های درستی که در مورد بیماری ها با توجه به تخصصی که دارین ارائه میکنید