عناوین مهم
اکثر مردم مه ذهنی یا مه مغزی را تجربه کرده اند. اغلب به عنوان احساس ابری بودن سر توصیف می شود. فراموشی یک شکایت رایج در میان سالمندان است. همانطور که بزرگتر می شویم، تغییرات فیزیولوژیکی را تجربه می کنیم که می تواند باعث اختلال در عملکرد مغز شود که همیشه آن را بدیهی می دانستیم. یادگیری و یادآوری اطلاعات بیشتر طول می کشد. ما مثل گذشته سریع نیستیم. همچنین کمبود خواب، کار بیش از حد و استرس می تواند باعث مه مغزی شود. مه مغزی می تواند ناامید کننده باشد، اما تسکین آن ممکن است. علائم خود را نادیده نگیرید. در صورت عدم درمان، مه مغزی می تواند کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد و منجر به شرایط دیگری مانند بیماری پارکینسون، از دست دادن حافظه و بیماری آلزایمر شود.
مه مغزی یک گروه رایج از علائم است که بر نحوه تفکر، یادآوری و تمرکز شما تأثیر می گذارد. می تواند انجام وظایف معمولی را چالش برانگیز کند. ممکن است رشته افکار خود را در میانه مکالمه از دست بدهید. معمولاً موقتی است، اما مدت زمانی که شما مه مغزی را تجربه می کنید می تواند متفاوت باشد.
“مه مغزی” اصطلاحی است برای مجموعه ای از علائم که باعث اختلال شناختی می شود. این موضوع بر توانایی شما برای تفکر واضح، تمرکز، به خاطر سپردن و توجه تأثیر می گذارد. مانند نام آن، این علائم ذهن شما را مختل می کند و انجام کارهای معمولی مانند برگزاری یک مکالمه، گوش دادن به دستورالعمل ها یا به خاطر سپردن مراحل کاری که انجام می دهید را دشوار می کند. مه مغزی که مه ذهنی نیز نامیده می شود، می تواند پس از یک بیماری، به عنوان یک عارضه جانبی دارویی (مانند شیمی درمانی) یا به عنوان علامت یک بیماری زمینه ای رخ دهد. در سطح سلولی، اعتقاد بر این است که مه مغزی ناشی از التهاب شدید و تغییرات هورمونی است که خلق و خو، انرژی و تمرکز شما را تعیین می کند. سطوح نامتعادل هورمون ها باعث می شود که کل اعتدال سیستم از بین برود. همچنین، سندرم مه مغزی می تواند منجر به شرایط دیگری مانند چاقی، قاعدگی غیرطبیعی و دیابت شود.
دلایل متعددی برای مه مغزی وجود دارد. برخی از علل رایج عبارتند از:
کمبود خواب
شرایط خود ایمنی مانند لوپوس ( lupus ) ، ام اس و ( fibromyalgia ) فیبرومیالژیا.
دیابت و سطوح پایین قند خون (هیپوگلیسمی).
شرایط سلامت روان مانند اضطراب یا افسردگی.
شرایط عصبی مانند ADHD و اختلال طیف اوتیسم.
تغییرات هورمونی مانند دوران بارداری یا یائسگی.
تغذیه نامناسب
علاوه بر این، ممکن است بعد از موارد زیر رخ دهد:
ویروس COVID-19 (کووید طولانی).
شیمی درمانی برای سرطان.
بستری طولانی مدت در بیمارستان
برخی تحقیقات نشان می دهد که سیستم ایمنی بدن شما می تواند باعث التهاب در مغز شما (التهاب عصبی) شود که به طور موقت پردازش اطلاعات را برای بدن شما مسدود یا دشوارتر می کند. در مورد مه مغزی و COVID-19، تحقیقات جدید نشان می دهد که مه مغزی نتیجه ویروسی است که پس از برطرف شدن علائم عفونت در روده شما زندگی می کند. میکروبیوم روده شما را تغییر می دهد. این می تواند میزان تولید سروتونین (یک پیام رسان شیمیایی) را کاهش دهد که می تواند بر عملکرد شناختی تأثیر بگذارد و منجر به علائم مه مغزی شود.
مشکل در خواب، بی خوابی
انرژی کم یا خستگی
اختلال در عملکرد شناختی
نوسانات خلقی
فراموشی
مشکل در تمرکز
انگیزه کم، نداشتن ایده
غیبت زیاد
افسردگی خفیف
درمان خاصی برای مه مغزی در دسترس نیست. یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی ممکن است در ابتدا نکاتی را برای تقویت سیستم ایمنی توصیه کند مانند:
عادات خواب خود را بهبود بخشید تا استراحت شبانه بهتری داشته باشید.
خوردن وعده های غذایی سالم و مغذی.
هر روز 30 دقیقه فعالیت بدنی داشته باشید.
اطلاعات مهم را یادداشت کنید تا فراموش نکنید.
استراحت های کوتاه (هر کدام حدود 30 دقیقه) در طول روز برای کاهش کار بیش از حد مغزتان.
شرکت در روان درمانی مانند درمان شناختی رفتاری.
همچنین درمان مه مغزی به علت آن بستگی دارد. اصلاح سبک زندگی نیز می تواند کمک کننده باشد مانند موارد زیر :
زمان کمتری را صرف رایانه و تلفن همراه کنید – به خود یادآوری کنید که استراحت کنید.
مثبت اندیشی، استرس را کاهش می دهد
رژیم غذایی خود را تغییر دهید
به اندازه کافی بخوابید 6 تا 8 ساعت در شبانه روز، ساعت 10 شب یا حداکثر تا نیمه شب به رختخواب بروید
تمرین منظم
از مصرف الکل، سیگار خودداری کنید
یافتن فعالیت های لذت بخش
اگر این نکات مه مغزی را برطرف نکرد، یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی ممکن است علائم خاصی را با داروهایی مانند داروهای ضد افسردگی یا داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) برطرف کند. ارائه دهنده شما همچنین در مورد هر گونه عوارض جانبی که باید در حین مصرف داروی جدید مراقب آن باشید صحبت خواهد کرد.
هر مغزی با افزایش سن تغییر می کند و عملکرد ذهنی نیز همراه با آن تغییر می کند. زوال ذهنی رایج است و یکی از ترسناک ترین عواقب پیری است. راه هایی وجود دارد که می توانید به حفظ عملکرد مغز کمک کنید: کاهش استفاده از تلفن هوشمند، تبلت و رایانه، استراحت کافی، خوردن غذای سالم و مصرف مکمل های ضروری که توسط تیمی از متخصصان تهیه شده است. اینها می توانند به بهبود حافظه، کاهش استرس و حفظ تعادل عاطفی کمک کنند. اگر مه مغزی بر زندگی روزمره شما تأثیر گذاشته، به یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مراجعه کنید . آنها قادر خواهند بود علت اصلی را تشخیص داده و مدیریت کنند تا به شما کمک کنند احساس بهتری داشته باشید.