کاهش اندازه مغز که از آن به کوچک شدن مغز یاد می شود شامل کاهش حجم مغز است. دلیل کوچک شدن مغز آتروفی مغزی است که می تواند ناشی از عوامل مختلف به ویژه بیماری آلزایمر باشد. کوچک شدن مغز با از دست رفتن توانمندی های شناختی و افزایش ریسک ابتلا به بیماری آلزایمر همراه است. به عبارت دیگر، کوچک شدن مغز نوعی علامت هشدار دهنده بروز آلزایمر است.
به گفته دکتر محمد صمدیان بهترین استاد برتر جراحی مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، الگوهای خاصی در تغییرات ساختار مغز منجر به کوچک شدن مغز می شوند. طبق بررسی های صورت گرفته از تصویر برداری های MRI در سال های مختلف از مغز افراد داوطلب، مشخص شده است که کاهش اندازه مغز به ویژه در شبکه پیش فرض که شامل نواحی مغزی درگیر در تولید فکر و حافظه هستند، منجر به ضعف حافظه می شود.
این کاهش حجم و کوچک شدن مغزی در افرادی که دچار بیماری آلزایمر و نواقص شناختی خفیف می شوند، بیشتر از افراد عادی است. نکته جالب توجه اینکه در افرادی که کوچک شدن مغزشان بیش از سایر افراد است، همزمان شاخص های زیستی ژن APOE4 که عامل ژنتیک افزایش ریسک آلزایمر می باشد، نیز بالاتر هستند.
موضوع حائز اهمیت در کوچک شدن حجم مغز این است که در حدود 20 درصد از بیماران دارای آلزایمر، ساختارهای مغزی از نظر بالینی تا زمان مرگ سالم هستند. طبق بررسی هایی که صورت گرفته این افراد حتی در برابر بیماری آلزایمر مقاومت بیشتری داشته و بیماری تاثیر کمتری بر روند زندگی آنها دارد. بررسی های تصویر برداری مغزی نشان داده است که این افراد اندازه و حجم مغزی بیشتری نسبت به افراد همسن خود (چه دارای آلزایمر و چه بدون آلزایمر) دارند.
بنابراین، هر اندازه مغز بزرگتر باشد، حتی در صورت ابتلا به بیماری آلزایمر، فرد آسیب های شناختی کمتری را تجربه خواهد نمود. به ویژه مشاهده شده است این افراد مشکلات شناختی و حافظه کمتری نسبت به سایر بیماران دارند. کوچک شدن مغز که در حقیقت از دست رفتن سلول های آن است به معنای تخریب مدارهای مغزی است. وقتی مدارهای مغزی تخریب شوند توانمندی هایی که مسئولیت اجرای آن را داشتند نیز از دست می رود. به همین دلیل است که ما در بیماران آلزایمر به تدریج شاهد از دست رفتن انواع توانایی های حافظه، شناخت، تفکر و در نهایت رفتار و شخصیت هستیم.
1 Comment
آتروفی مغزی رو خوب توضیح دادین
سپاس