علایم و عوارض آتروفی مغزی بسته به نوع بیماری زمینه ای که در آن آتروفی ایجاد شده و نیز محل بروز آتروفی مغزی، در هر بیمار ممکن است متفاوت از دیگری باشد. بیماری های بسیاری می توانند منجر به آتروفی شوند که طبیعتاً طیف علایم اختصاصی آنها پر شمار است. طبق گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب ایران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران واقع در ساختمان پزشکان آریا، برخی علایم و عوارض در تمامی انواع آتروفی های مغزی مشترک هستند که شامل موارد زیر می شوند:
ویژگی اصلی دمانس یا زوال عقل نواقص پیش رونده و آسیب زای تدریجی در حافظه، شناخت و توانایی های عقلانی است که به اندازه ای نیرومند هستند که فرد را در حوزه روابط فردی، روابط خانوادگی، روابط اجتماعی، و مهارت های شغلی دچار مشکلات جدی نمایند. مواردی چون حافظه، جهت یابی، انتزاع، توانایی یادگیری، ادراک دیداری- فضایی، و کارکردهای اجرایی عالی مغز همچون برنامه ریزی، سازمان دهی، و اجرای کارهای متوالی در زوال عقل به تدریج از بین می روند.
تشنج های به وجود آمده ناشی از آتروفی مغزی در بیماران شکل های مختلفی دارند که از بهم خوردن توانایی جهت یابی، و حرکات تکراری تا بیهوش شدن و یا تشنج تمام عیار صرعی می توانند در بیمار شما بروز نمایند
آفازی یا زبان پریشی اصطلاحی عام است که به گروهی از اختلالات گفته می شود که ویژگی مشترکشان ایجاد مشکل برای بیمار در صحبت و درک زبان است. آفازی (زبان پریشی) دریافتی منجر به مشکلات فرد در تفسیر و فهم کلام شفاهی و یا نوشتاری دیگران می شود. در آفازی (زبان پریشی) بیانی فرد از کلمات عجیب، عبارت های ناقص، جملات بریده، عبارت های بی معنی و جملات ناتمام در صحبت خود استفاده می نماید.