به طور عمده بیماری قند خون به دو دسته دیابت شیرین (ملیتوس) و دیابت بی مزه (اینسیپیدوس) تقسیم می شود که هر کدام از نظر آسیب شناسی مسیرهای کاملاً متفاوتی دارند. تنها شباهت موجب نامگذاری این دو دسته بیماری، تغییر در حجم مایعات بدنی، فعالیت کلیه و حجم ادرار بیماران است.
این نوع از بیماری قند به طور خاص مربوط به افزایش قند خون در بدن است و انواع مختلف آن عبارتند از:
این نوع دیابت به واسطه از دست رفتن سلول های بتا، که تولید کننده انسولین در لوزالمعده هستند، ایجاد می شود. این نوع گاهی اوقات به دلایل مشکلات خود ایمنی و گاهی به دلایل نامعلوم رخ می دهد. 10 درصد از کل دیابت ملیتوس، از دیابت شیرین نوع 1 تشکیل شده است.
دیابت شیرین نوع 1 در هر سنی ممکن است ایجاد شود و تا حد زیادی ارثی است.
در نوع دوم دیابت شیرین، سلول های بدن نسبت به انسولین مقاوم می شوند. گاهی این نوع دیابت همراه با کاهش نسبی تولید انسولین نیز می باشد. به نظر می رسد دلیل دیابت شیرین نوع 2، ضعیف شدن و یا اخلال در فعالیت گیرنده های انسولین در بدن است. این نوع دیابت، رایج ترین نوع بوده و با تغییر در سبک زندگی و مصرف دارو به خوبی قابل مدیریت و کنترل است. عوامل اصلی ایجاد دیابت شیرین نوع 2، غذاهای چرب، نوشیدنی های شیرین، الکل، برنج سفید و فقدان فعالیت جسمانی کافی روزانه هستند.
دیابت هیبرید شامل ترکیب وضعیت دیابت کند، ناشی از اختلال ایمنی بزرگسالان و دیابت نوع 2 مستعد کتوسیز در فرد مبتلا می باشد.
دیابت ملیتوس دوره بارداری مشابه دیابت شیرین نوع 2 بوده و در 2 تا 10 درصد تمام بارداری های مشاهده می شود. دیابت بارداری در حدود هفته های 24 تا 28 بارداری ایجاد شده و معمولاً پس از زایمان خود به خود از بین می رود. بین 5 تا 10 درصد زنانی که مبتلا به دیابت بارداری می شوند انواع دیگری از دیابت، بخصوص دیابت شیرین نوع 2، را دارند. لازم است تمامی زنان باردار بین هفته های 24 تا 28 بارداری تست دیابت بدهند.
این نوع دیابت یک بیماری نادر اتوزوم ارثی است که در یکی از چندین ژن منفرد مسئول تولید انسولین رخ می دهد. 1 تا 2 درصد موارد دیابت این نوع بوده و معمولاً در سنین پایین رخ می دهد. میزان شدت و علایم این نوع دیابت بستگی به ژن خاصی دارد که جهش یافته است. اکثر افراد دارای دیابت بلوغ می توانند بدون مصرف انسولین آن را کنترل نمایند.
این طبقه شامل سیار انواع دیابت شیرین است که جزو طبقات بالا نمی باشند و موارد وقوع بسیار اندکی دارند.
- دیابت بی مزه (اینسیپیدوس)
آنچه قند خون (دیابت) بی مزه خوانده می شود در حقیقت یک بیماری نادر دستگاه هورمونی است که ناشی از مشکلات تولید هورمون آنتی دیورتیک در غده هیپوتالاموس و یا مشکلات نگهداری و ترشح این هورمون توسط بخش پسین غده هیپوفیز می باشد. از دیدگاه فنی این بیماری هیچ ربطی به سطح قند خون در بدن نداشته و تنها دلیل تشابه نام گذاری آن، افزایش حجم ادرار در بیماران مبتلا به آن است.