سردرد میگرنی یکی از وضعیت های شدید و دردناک طولانی مدتی پزشکی محسوب می شود. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران سردرد میگرنی در حقیقت یک گرایش ارثی به داشتن سردردهای شدید همراه با اختلالات حسی است. حمله های سردرد میگرنی معمولاً بین 4 تا 72 ساعت طول می کشند. برخی علایم سردرد میگرنی ممکن است 24 ساعت قبل سردرد شروع شده و تا 24 ساعت بعد از اتمام سردرد نیز ادامه یابند. با شناسایی علل بروز میگرن می توان شدت و تعداد حملات آن را کاهش داد.
تا زمان نگارش این مطلب هنوز علت قطعی ایجاد میگرن شناسایی نشده است. حدس بر این است که حمله سردرد میگرنی به دلیل فعالیت غیر طبیعی مغز است که پیام ها و مواد شیمیایی اعصاب و عروق خونی مغزی را تحت تاثیر قرار می دهد. به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران واقع در ساختمان پزشکان آریا هنوز هیچ ژن خاصی که توضیح دهنده رابطه وراثت با استعداد ژنتیکی بروز سردرد میگرنی باشد، کشف نشده است.
به طور معمول علامت اصلی سردرد میگرنی سردردی شدید است که در یک طرف سر ظاهر می شود. اکثر اوقات این درد شامل احساس ضربان دار متوسط یا شدید است که هنگام جابجایی تشدید شده و مانع از فعالیت زندگی روزمره معمول شما می گردد. به گفته دکتر محمد صمدیان بهترین جراح مغز و اعصاب تهران در دانشگاه شهید بهشتی و کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران در برخی موارد درد میگرن ممکن است در دو طرف سر شما رخ داده و حتی صورت و یا گردن شما را نیز در بر بگیرد.
برخی افراد دارای میگرن نگران آسیب های وارده به واسطه میگرن به خودشان هستند. برخی از تصویربرداری های MRI اسکن ممکن است در سر افراد دارای میگرن ضایعاتی مغزی را نشان دهد که بیماران دارای میگرن را می ترساند. اما به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران واقع در ساختمان پزشکان آریا تاکنون طبق پژوهش های طولانی مدت صورت گرفته، هیچ ضایعه مغزی و یا بیماری نورولوژیک دیگری تاکنون به دلیل میگرن ایجاد نشده و با میگرن هیچ ارتباطی ندارند.
احتمالاً شما مطالبی در مورد میگرن و سکته مغزی شنیده اید و ممکن است نگرانتان کرده باشد. بر اساس پژوهش های صورت گرفته تاکنون، هیچ نوعی از بیماری سردرد میگرنی منجر به هیچ یک از انواع سکته مغزی نمی شود. اما به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران تحقیقات نشان داده اند، احتمال بروز سکته های مغزی ایسکمیک در افراد دارای میگرن همراه با آئورا نسبت به افراد بدون میگرن بالاتر است. بنابراین، توصیه شده است در صورتی که شما خانمی با سابقه مزمن میگرن و سن بالای 40 سال هستید، برای انجام معاینات و تصویربرداری MRI برای چکاپ ادواری پیشگیرانه به جراح مغز و اعصاب مراجعه فرمایید.
در صورتی که حمله میگرن بیش از 72 ساعت طول بکشد به آن میگرن حالتی (status migrenosus) گفته می شود. در حدود 3% از افراد دارای میگرن دارای این سردرهای میگرنی طولانی مدت هستند. به گفته دکتر محمد صمدیان بهترین متخصص مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران واقع در ساختمان پزشکان آریا در سردردهای میگرنی طولانی مدت گاه شدت درد و حالت تهوع به حدی است که فرد نمی تواند در منزل مداوا نماید و لازم است برای درمان به بیمارستان و درمانگاه مراجعه نماید. هنوز دلیل بروز این نوع از سردردهای میگرنی شناخته نشده است.
میگرن در خانمها بیشتر از آقایان رایج است. به طور معمولاً میگرن در 20% از زنان شایع است اما تنها 6.6% از مردان دچار میگرن می شوند. ریسک سکته مغزی ایسکمیک در خانم های دارای میگرن همراه با آئورا زیر 45 سال، مصرف کننده داروهای ضدبارداری، سیگاری و دارای میگرن با آئورا که شروع آن بعد از 50 سالگی باشد، بالاتر از افراد غیر میگرنی است. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران میگرن در خانمها معمولاً بعد از قاعدگی شروع شده و حین بارداری و یائسگی کاهش می یابد و رابطه مستقیم با سطح هورمون استروژن دارد.
همه سردردهای شدید و ناگهانی میگرن نیستند. به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران واقع در ساختمان پزشکان آریا دلایل متعددی به جز میگرن نیز می توانند منجر به سردرد شدید و ناگهانی شوند که عبارتند از:
سردرد رعد و برقی | سکته مغزی ایسکمیک |
آسیب های تروماتیک مغزی | سکته مغزی هموراژیک (خونریزی مغزی) |
سینوزیت | حمله ایسکمیک گذرا |
سردرد سینوسی | تومور مغزی |
سردرد تنشی | افزایش فشار خون |
اختلال خواب | هیدروسفالی |
سردرد خوشه ای | افزایش فشار درون جمجمه |
عفونت حاد سیستم تنفس فوقانی | |
از دیدگاه پزشکی، روش های بسیار مطلوبی برای مدیریت کاهش و پیشگیری سردرد میگرنی در منزل وجود دارند. درمان خانگی میگرن به طور معمول شامل روش های پیشگیرانه است. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران شیوه های درمان خانگی میگرن عبارتند از:
- افزایش مصرف آب روزانه
- اصلاح الگوی خواب شبانه
- داشتن چرت روزانه
- استراحت و خواب در اتاق تاریک و ساکت
- استفاده از کمپرس سرد حین حمله
- مصرف داروهای ضد درد همچون ایبوپروفن (ادویل)، ناپروکسن، و پارستامول