عناوین مهم
کوندرو سارکومای مغزی نوعی از سرطان استخوانی در مغز است که در سلول های غضروفی قاعده جمجمه ایجاد می شود. در برخی موارد کوندرو سارکوما نه تنها در مغز، که در سایر اندام های بدن فرد همچون لگن، بازو، کتف، زانو و حتی دنده ها نیز ممکن است ایجاد شود. کوندرو سارکوما با اینکه دومین نوع سرطان اولیه استخوانی است، اما در مغز به عنوان یکی از انواع بسیار نادر سرطان محسوب می شود. طبق نظر دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب ایران، علایم و عوارض غیر اختصاصی این تومورهای مغزی گاهی منجر به گمراهی جراحان کم تجربه مغز و اعصاب می شود. علی رغم خطرناک بودن این نوع از تومورها، در صورت تشخیص به موقع کوندرو سارکومای مغزی، می توان با جراحی قاعده جمجمه به خوبی آن را درمان نمود.
کوندرو سارکوما چیست؟
کوندرو سارکوما نوعی نادر از سرطان های سارکوما است که معمولاً در استخوان ها شروع می شود، اما برخی اوقات در بافت های مجاور و اطراف استخوان های بدن نیز می تواند تشکیل شود. سرطان های کوندرو سارکوما نادر هستند و در نهایت 20% از تومورهای استخوانی را تشکیل می دهند. سن معمول بروز کوندرو سارکوما در بزرگسالی بین 20 تا 60 سالگی است و در مردان بیش از زنان شایع است.
رایج ترین انواع تومورهای کوندرو سارکوما در نواحی لگن، و شانه تشکیل می شوند. موارد نادری از کوندروساکوما در مغز و قاعده جمجمه ایجاد می شوند. خصوصیات تومورهای کوندرو سارکوما بستگی کاملی به سلول هایی دارند که توده سرطانی از آنها تشکیل شده است. برخی از انواع تومورهای کوندرو سارکوما رشد کندی دارند، به راحتی می توان آنها را به طور کامل از بدن تخلیه نمود، و ریسک پایینی در گسترش (متاستاز) به سایر اندام ها و استخوان های بدن دارند. در حالی که سایر انواع تومورهای کوندرو سارکوما به سرعت رشد کرد و ریسک بالایی برای متاستاز (گسترش) دارند.
انواع رایج کوندرو سارکوما عبارتند از:
- کوندرو سارکومای معمولی
- کوندرو سارکوما با سلول واضح
- کوندرو سارکومای میکسوئید
- کوندرو سارکومای مزانشیمی
- کوندرو سارکومای نامتمایز
به طور معمول درمان رایج برای انواع تومورهای کوندرو سارکوما جراحی و تخلیه است. در صورت نیاز، برای تکمیل فرآیند درمانی از شیمی درمانی و پرتو درمانی (رادیوتراپی) نیز استفاده می شود.
کوندرو سارکومای مغزی چیست؟
کوندرو سارکومای مغزی یک تومور بدخیم (سرطانی) است که معمولاً در سلول های غضروفی (بست های قطعات جمجمه) قاعده جمجمه مابین استخوان پتروس و کیلووس ایجاد می شود. به همین دلیل به آن نوع، کوندرو سارکومای سینکوندروسیز پترو-کلیوال هم می گویند.
کوندرو سارکومای مغز بسیار نادر بوده و مسئول 0.15% از تومورهای مغزی و 6% از کل تومورهای قاعده جمجمه می باشد. به نظر می رسد کوندرو سارکومای مغزی ناشی از باقیمانده های غضروفهای جنینی از متاپلازی فیبروبلاست های مننژی باشد. معمولاً در بین افراد بین 50 تا 70 ساله رخ می دهد. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراح مغز و اعصاب کلینیک قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، انواع بسیار نادری از کوندرو سارکومای مغزی ممکن است در افراد زیر 20 سال رخ دهند. برخلاف کوندرو سارکومای عادی، مردان و زنان به یک اندازه در معرض خطر بروز کوندرو سارکومای مغزی هستند.
اکثر توده های کوندرو سارکومای مغزی (82%) در یک طرف از قاعده جمجمه قرار دارند که این امر کمک تشخیصی مناسبی برای تمایز آنها از تومورهای کوردوما است که معمولاً در خط میانی قرار دارند. تومورهای کوندرو سارکوما معمولاً در بافت های اطراف خود گسترش یافته و به سینوس های کاورنوس، سینوس های پارانازال، سی پی انگل، ناحیه پتروکلیوال، فضای پیرا حلقی، استخوان گیجگاهی و بافت های نرم در مجاورت قاعده جمجمه منتشر می شوند.
دسته بندی انواع کوندرو سارکومای مغزی
یکی از روش های دسته بندی تومورهای کوندرو سارکومای مغزی بر اساس بافت شناسی است که شامل موارد زیر می شود:
- کوندرو سارکومای معمولی
- کوندرو سارکومای مزانشیمی
- کوندرو سارکومای با سلول واضح
- کوندرو سارکومای نامتمایز
در این میان، زیرگونه های کوندرو سارکومای معمولی و کوندرو سارکومای مزانشیمی بیشترین میزان فراوانی را در گزارش های پزشکی به خود اختصاص می دهند.
به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب در ساختمان پزشکان آریا محل های تشکیل کوندرو سارکومای مغزی به طور عمده عبارتند از:
- سینکوندروز پترو اسکیپیتال (رایج ترین)
- تقاطع اسفنو اتمودیال
- استخوان زین ترکی
- سخت شامه
- عنکبوتیه
- شبکه کوروئید
همچنین، در نظام شدت سرطانی بودن تومورهای کوندرو سارکوما 3 مقوله وجود دارند:
- گرید 1: کاملاً متمایز
- گرید 2: نسبتاً متمایز
- گرید 3: به سختی متمایز
علل و عوامل ایجاد کننده کوندرو سارکومای مغزی
با وجودی که هنوز علل و مسیرهای ایجاد انواع تومورهای کوندرو سارکومای مغزی مشخص نشده است، به نظر می رسد که کوندرو سارکومای مغزی از کوندروسیت هایی ایجاد می شوند که در میان بقایای غضروف آندوکوندرال در درون قاعده جمجمه وجود دارند. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب ایران بر خلاف جمجمه که به طور عمده از فرآیند استخوانی شدن بین غشایی تشکیل می شود، استخوان های قاعده جمجمه شامل بخش اعظم استخوان پتروس در بخش گیجگاهی، نواحی پترو اکسیپیتال، اسنفو اکسیپیتال، و سینکوندروز اسفنو پتروسال به واسطه رشد و رسش استخوانی شدن آندوکوندرال ایجاد می گردند. به دلیل چنین پیچیدگی ساختاری در قاعده جمجمه، امکان شناخت منشاء کوندرو سارکومای مغزی به سختی ممکن است.
با اینکه اکثریت تومورهای کوندرو سارکومای قاعده جمجمه بدون دلیل مشخص هستند، طبق بررسی های کلینیک قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران کوندرو سارکومای مغزی در افراد دارای بیماری های زیر شایع تر است:
- سندرم اولیر
- سندرم مافوچی
- سندرم پاگت
- استئو کوندروما
- آسیب های مغزی قبلی به قاعده جمجمه
- شکستگی قاعده جمجمه از قبل
علایم و عوارض کوندرو سارکومای مغزی
علایم و عوارض انواع مختلف کوندرو سارکومای مغزی نامشخص و گاه گیج کننده هستند و به همین علت بسیاری اوقات تشخیص را تا رسیدن تومور به مراحل پیشرفته به تاخیر می اندازند. علایم تومورهای کوندرو سارکومای مغزی بر اساس محل، وسعت و نزدیکی تومور به ساختارهای حیاتی مغز متفاوتند. علایم رایج ممکن است شامل انواع سردرد، مشکلات حرکتی، شنوایی و یا بینایی باشند. طبق نظر دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب تهران، علایم کلی کوندرو سارکومای مغزی عبارتند از:
· سردرد (پس سری، رترو اربیتال) | · مشکلات میدان بینایی |
· سرگیجه | · بی حسی (کرختی) صورت |
· درد گردن | · فلج عضلات صورت |
· درد صورت | · تغییر در گفتار |
· دوبینی | · مشکلات بلع |
· تاری دید | · دیسفونی |
· از دست دادن بینایی | · دیزارتری |
· افتادگی پلک | · کم آوردن نفس |
· از دست دادن بویایی | · مشکلات تعادل |
· کوچک شدن هیپوفیز (هایپو پیچوییتاریزم) | · مشکل در راه رفتن |
· دیابت بی مزه | · ضعف عضلات حرکتی |
روش های تشخیص کوندرو سارکومای مغزی
روش های تشخیص جراحان برجسته مغز و اعصاب برای انواع تومورهای کوندرو سارکومای مغزی، فرآیندی پیچیده است. دکتر محمد صمدیان استاد جراحی مغز و اعصاب به همراه تیمی از دستیاران و پرستاران مجرب در کنار گرفتن شرح حال کامل و سوابق بیماری، به معاینات کامل طبی می پردازند. در عین حال گام های زیر برای قطعیت تشخیص مشکل شما ضروری هستند:
- تصویر برداری CT اسکن با کیفیت بالا
- تصویر برداری MRI
- PET اسکن
- آزمایش خون
- آزمایش مایع مغزی نخاعی
- نمونه برداری از تومور
تشخیص افتراقی بین تومورهای کوندرو سارکومای مغزی از سایر تومورهای قاعده جمجمه بسیار مهم و حیاتی است. گاه به دلیل تجربه کم جراحان مغز و اعصاب و یا ضعف سیستم های تصویر برداری، تومورهای کوندرو سارکومای مغزی با تومورهای کوندروما که آنها نیز در همان محدوده ایجاد می شوند، اشتباه گرفته می شوند. تیم تخصصی دکتر محمد صمدیان در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، نهایت دقت و بازبینی های مداوم را برای حذف تمامی خطاهای تشخیصی به کار می برند.
شیوه های درمان تومورهای کوندرو سارکومای مغزی
در حال حاضر ایمن ترین و بهترین گزینه درمانی برای تومورهای کوندرو سارکومای مغزی جراحی است. در عین حال بسته به تشخیص جراح، گاه لازم است، ترکیبی از شیمی درمانی و پرتو درمانی (رادیو تراپی) هم بعد از جراحی صورت گیرد تا بهبودی کامل برای شما ایجاد گردد.
-
جراحی
هدف از جراحی در درمان تومورهای کوندرو سارکوما تخلیه کامل تومور تا جای ممکن و بهبود حال بیمار است. تکنیک های مختلفی برای جراحی تومورهای کوندرو سارکومای مغزی وجود دارند. نکته حایز اهمیت این است که با توجه به ماهیت تهاجمی این تومورها، در مورد هر بیمار لازم است شیوه خاصی از جراحی که به شکل کامل متناسب با وضعیت و محل تومور کوندرو سارکومای مغزی وی است، اجرا شود. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد جراحی دانشگاه شهید بهشتی، گاهی اوقات به دلیل وسعت ضایعه این تومورها تا 80% احتمال آسیب به اعصاب مغزی بیمار وجود دارد. اما خوشبختانه این موارد کاملاً گذرا بوده و به سرعت بعد از عمل بهبود می یابند. جراحی های کوندرو سارکومای مغزی در کلینیک قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران از طریق گوش، بینی، و یا حلق و با استفاده از نورو آندوسکوپ و میکروسکوپ صورت می گیرند که بعنوان جراحی های مینیمال و بسته محسوب می شوند. تکنیک های جراحی عمده به کار رفته برای تخلیه تومورهای کوندرو سارکومای مغزی، حسب محل قرار گیری تومور عبارتند از:
- جراحی ترنس اسفنوئید
- جراحی ترنس بیزال
- جراحی کرانیو اربیتو زیگوماتیک
- جراحی ترنس زیگوماتیک گسترده کف میانی
- جراحی ترنس کوندیلار
- جراحی ترنس ماکسیلاری
-
شیمی درمانی
به طور سنتی طبق بررسی ها و تجارب بالینی جراحان مغز و اعصاب، تومورهای کوندرو سارکومای مغزی به شیمی درمانی حساس نبوده و داروی تایید شده ای برای درمان آنها وجود ندارد. طبق بررسی های آزمایشگاهی صورت گرفته، داروهایی همچون TKI، mTOR، خارپشت، و بازدارنده های AKT تاثیر خاصی روی کوندرو سارکوما ندارند.
در حال حاضر بررسی های آزمایشگاهی بر روی تاثیر داروهای تقویت سیستم ایمنی در درمان کوندرو سارکومای مغزی در حال انجام است که هنوز نتایج آن به صورت رسمی منتشر نشده اند.
-
رادیوتراپی (پرتو درمانی)
پژوهش های جدید صورت گرفته در حوزه جراحی مغز و اعصاب نشان داده اند ترکیب جراحی تخلیه تومور کوندرو سارکومای مغزی با رادیو تراپی (پرتو درمانی) منجر به افزایش قابل ملاحظه نتایج درمانی می شوند. رادیو تراپی منجر به پاک سازی کامل بستر تومور از ذرات نامرئی میکروسکوپی بجای مانده از جراحی می شود. به نظر دکتر محمد صمدیان استاد جراحی مغز و اعصاب کلینیک قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، رادیو تراپی در مورد تومورهای کوندرو سارکومای مغزی گرید 1 و 2 در صورت تخلیه کامل تومور نیاز نیست. شیوه های متعددی از رادیو تراپی برای تومورهای کوندرو سارکومای مغزی وجود دارند که عبارتند از:
- رادیو تراپی دوز بالا با اشعه پروتون
- رادیو تراپی استریوتاکتیک با اشعه ایکس
- رادیوتراپی سه بعدی
- رادیو سرجری با گاما نایف
- رادیو سرجری با سایبر نایف
مراقبت بعد از جراحی کوندرو سارکومای مغز
با توجه به اینکه کوندرو سارکومای مغز سرطانی نادر است تا کنون نتایج تحقیقات به شکل نیرومند نتوانسته اند پیش بینی دقیقی از وضعیت بعد از جراحی بیماری و مراقبت های لازم برای آن ارائه نمایند. تومورهای کوندرو سارکومای گرید 3 که به سختی متمایز شده اند، رفتاری تهاجمی داشته و احتمال عود مجدد آنها زیاد است. اندازه تومور هر چه بزرگتر باشد، احتمال عوارض شدیدتر و دوره نقاهت بعد از جراحی کوندرو سارکومای مغزی بیماران بیشتر است.
اما نکته مهم این است که در صورت درمان کوندرو سارکوما، میزان فوت بیمار در 5 سال بعد از عمل تنها 11.5% خواهد بود. همچنین، تحقیقات انستیتو ملی سرطان ایالات متحده امریکا نشان داده است که در صورت جراحی تخلیه کوندرو سارکومای مغزی، بیش از 82% بیماران طی 5 سال آتی و بیش از 50% بیماران طی 10 سال پس از جراحی زندگی خواهند کرد. این میزان نسبت به انواع سرطان های مشابه بسیار بالا بوده و نوید بخش زندگی مطلوب پس از جراحی این سرطان تهاجمی برای بیماران می باشد
منابع
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chondrosarcoma/symptoms-causes/syc-20354196
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3037109
https://jnnp.bmj.com/content/65/1/88
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3037109
https://www.karger.com/Article/FullText/509386
https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/cancer/chondrosarcoma-skull-base.html