جراحی مغز و اعصاب امروزه یکی از پیچیده ترین و تخصصی ترین جراحی های پزشکی محسوب می شود. به موازات پیشرفت دانش و تکنولوژی در حوزه های کامپیوتر و مهندسی پزشکی، تکنیک ها و شیوه های متعددی نیز برای جراحی مغز و اعصاب ایجاد شده اند. به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب تهران در کلینیک جامع قاعده جمجمه و هیپوفیز ایران، جراحی صرع مقام به درمان به شیوه امروزی بیش از 110 سال در دنیا قدمت دارد و یکی از ایمن ترین جراحی های مغز و اعصاب محسوب می شود. در حوزه جراحی صرع و تشنج مقاوم به درمان روش های متعددی وجود دارند.
با توجه به مهارت تخصص و امکانات فعلی، بیش از 80 درصد موارد جراحی صرع و تشنج مقاوم به درمان در داخل کشور قابل انجام است. انتخاب روش جراحی صرع بستگی به محل، تعداد، و وسعت کانون صرعی و نیز امکانات و مهارت جراح مغز و اعصاب دارد. انواع روش های جراحی صرع و تشنج مقاوم به درمان عبارتند از:
جراحی رزکتیو ساده ترین و موثرترین روش جراحی صرع و تشنج مقاوم به درمان محسوب می شود. در این شیوه جراحی هدف برداشتن ضایعه از محل و کانون تشنج صرعی و تخلیه آن از مغز بیمار است. در این روش قسمتی از بافت مغز که عامل تشنج بوده و پیشتر توسط نوار مغزی، MRI و LTM مشخص شده است برداشته می شود. این نوع از جراحی به ویژه در مورد صرع های لوب گیجگاهی (تمپورال) و پیشانی (فرونتال) کانونی موثر می باشد.
- جراحی های قطع ارتباط (دیسکانکشن)
در این نوع از جراحی صرع مقاوم به درمان، جراح مغز و اعصاب اقدام به قطع ارتباط نواحی مختلف مغز می کند تا از پخش شدن تشنج به نواحی مختلف مغز پیشگیری نماید. معروفترین نوع جراحی های دیسکانکشن قطع جسم پینه ای (کورپوس کالوزام) است.
- کاشت الکترود در نواحی عمیق مغز
در این روش، با استفاده از یک دستگاه که عملکردی همچون دستگاه ضربان ساز قلب دارد، تحریک های الکتریکی در بخش های عمیق مغزی ایجاد می شود تا جلوی تشنج گرفته شود. معروفترین روش کاشت الکترود، تحریک عصب واگ (VNS) است که دکتر محمد صمدیان از بیش از 20 سال گذشته در بیمارستان لقمان تهران به این نوع از جراحی صرع مقاوم به درمان دارویی اقدام می نمایند.
کاشت الکترود با توجه به فن آوری پیشرفته موجود در آن بسیار گران قیمت بوده و در مواردی استفاده می شود که صرع کانونی نیست و یا امکان جراحی های دیگر برای بیمار دارای صرع وجود نداشته باشد.
زمانی که فرد دارای بیماری صرع در نواحی کف بطن 3 و هیپوتالاموس دچار تشنج های ژیلاستیک باشند، امکان جراحی برای وی وجود ندارد از لیزر درمانی (LIIT) استفاده می شود. به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب، در این تکنیک پرتوهای متمرکز لیزر به کانون های تشنج صرع که در MRI و LTM به دقت مشخص شده اند تابانیده شده و آن بافت ها را می سوزانند بدون اینکه به بافت های اطراف آنها آسیبی وارد شود.
به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب ایران، حین جراحی صرع و تشنج مقاوم به درمان با استفاده از نورو مانیتورینگ اعمال حیاتی حسی و حرکتی بیمار کنترل می شوند تا از بروز هر گونه آسیب احتمالی به بخش های مهم و اصلی مغز پیشگیری گردد. در صورتی که محل کانون صرع بیمار در نقاط حیاتی کنترل تکلّمی مغز باشند، از جراحی در حال بیداری استفاده می شود تا بتوان حین جراحی با بیمار صحبت کرد و آسیب به بخش های مربوط به گویایی وارد نیاید.
در عین حال به دلیل ظرافت مورد نیاز برای جراحی صرع و تشنج مقاوم به درمان، جراحی به طور کامل با استفاده از میکروسکوپ صورت می گیرد. بسته به محل و وسعت ضایعه مغزی، برشی به اندازه 5 تا 10 سانتی متر در محل جراحی بر روی سر ایجاد می شود.