میکروسفالی یک بیماری دستگاه اعصاب مرکزی نادر است و نرخ بروز آن به سبب تفاوت های زیادی که در تعاریف و جوامع هدف وجود دارد، متفاوت می باشد. به همین علت نیز، دلایل بالقوه زیادی می توانند منجر به برزو میکرو سفالی شوند. به گفته دکتر محمد صمدیان استاد برتر جراحی مغز و اعصاب دانشگاه شهید بهشتی در ساختمان پزشکان آریا، متاسفانه در اغلب موارد دلایل بروز میکروسفالی ناشناخته باقی می مانند. طبق تحقیقات صورت گرفته مهمترین علل بروز میکروسفالی عبارتند از:
توکسو پلاسموز (از طریق جوندگان، گربه، سگ، و مصرف گوشت نپخته به انسان منتقل می شود)، کامپیلو باکتر پیلوری، سرخجه، تبخال، سیفیلیس، سیتو مگالو ویروس، HIV و زیکا.
- مواجهه با مواد شیمیایی سمی:
مواجهه مادر باردار با فلزات سنگین همچون ارسنیک و جیوه، الکل، اشعه، و دخانیات
- آسیب های وارده به مغز جنین حین دوره بارداری:
هایپوکسی، ایسکمی، تروما
مواردی چون سندرم داون، سندرم ایکس شکننده، صدای گربه
- سوء تغذیه شدید زن باردار در دوره حاملگی
- کرانیو سینوستوز (زود بسته شدن درز استخوانهای جمجمه)
- بیماری فنیل کتونوری (PKU) کنترل نشده مادران حین باردار
طبق بررسی های مرور سیستماتیک سازمان بهداشت جهانی (WHO) به نظر می رسد ابتلای زنان باردار به ویروس زیکا در دوران بارداری عامل اصلی ناهنجاری های متعدد مادرزادی مغز جنین به خصوصی میکرو سفالی است. ویروس زیکا عامل ایجاد سندرم گیلیان بار می باشد.
امروزه در برنامه های بارداری برنامه ریزی شده، تست ها و مشاوره های ژنتیک پیش از بارداری مشخص کننده میزان احتمال بروز میکرو سفالی در کودکان خواهند بود. همچنین، با توجه به اینکه تاکنون هیچ واکسنی برای ویروس زیکا به طور موفقیت آمیز نتیجه بخش نبوده است، سازمان های بهداشتی به زنانی که برنامه بارداری دارند توصیه اکید می کنند که به مناطقی که ویروس زیکا در آنها اپیدمی شده است مسافرت ننمایند.
مصرف الکل و دخانیات نیز طبق بررسی های سازمان های بهداشتی، عاملی در افزایش میکرو سفالی است. بنابراین در صورتی که قصد بارداری دارید، لازم است مصرف این موارد را ترک فرمایید.