درمان قطعی ادم مغزی بستگی به تشخیص علت ایجاد و کنترل پایدار وضعیت بیمار دارد. ورم مغز می تواند منجر به عوارض وخیم و غیر قابل بازگشت شود. میزان پاسخگویی درمان بستگی به محل دقیق ادم، شدت ورم، و سرعت عمل بیمار در مداوای ادم مغزی خود دارد. ادم مغزی یکی از اورژانس های جراحی مغز و اعصاب است و به گفته دکتر محمد صمدیان جراح برتر مغز و اعصاب ایران، باید به سرعت درمان شود تا جلوی مرگ بیمار را بگیریم. روش های درمان ورم مغز (ادم مغزی) بر اساس شدت و دلیل ایجاد آن ممکن است متفاوت باشند. اما به طور کلی فرآیند درمانی شامل اقدامات زیر است:
داروهای مورد استفاده به طور معمول شامل داروهای رقیق کننده خون و ضد التهاب هستند. داروی معروف در این زمینه وارفارین است. در گذشته پزشکان آسپیرین را نیز تجویز می نمودند، اما اکنون به دلیل افزایش احتمال خونریزی مغزی، تجویز آسپیرین در این موارد ممنوع است.
در موارد شدید ادم (ورم) مغزی، جراحان مغز و اعصاب با جراحی اقدام به برداشتن بخشی از جمجمه و ترمیم بخش آسیب دیده، و رگ های پاره شده مغز می نمایند. یکی دیگر از تکنیک های جراحی شامل ونتریکولوستومی است که طی آن لوله ای پلاستیکی به درون جمجمه وارد می شود تا مایعات مغزی نخاعی اضافی را خارج کند.
شانت گذاری یک روش جراحی بسیار ایده آل برای تخلیه استاندارد مایع مغزی نخاعی اضافی از درون جمجمه، کاهش فشار درون جمجمه و در نتیجه کاهش ادم (ورم) مغزی است. در این شیوه لوله ای به همراه پمپ مخصوص در درون جمجمه نصب می شود که انتهای آن به درون جریان خون و یا حفره شکمی می رود و مایع مغزی نخاعی اضافی به تدریج به آنجا پمپ می شود. پمپ شانت ها قابلیت برنامه ریزی داشته و فقط زمانی که فشار درون مغز از حد معینی بالاتر برود فعال می شوند.
در این روش دمای بدن را به طور موقت (حدود 14 ساعت) با استفاده از مایعات سرد و یا کیسه های یخ پایین می آورند تا ورم مغزی کاهش یابد.
در این روش از داروهایی استفاده می شود که آب را از مغز و مایع مغزی نخاعی به خود جذب می کنند. به این ترتیب فشار داخل جمجمه کم شده و التهاب مغزی کاهش می یابد.
با استفاده از دستگاه های تنفسی، چادر اکسیژن و یا محفظه های خاصی که درون آنها سطح اکسیژن بالاتر از حد عادی است اکسیژن مورد نیاز مغز تامین شده و التهاب مغزی کاهش می یابد.
1 Comment
جناب دکتر بی نهایت ممنون از این اطلاعات دقیق و کاملی که اینجا ذکر کردید 💙💙💙💙